Liviu Dragnea pune beţe în roate autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş

Reprezentanţii organizaţiilor pro-infrastructură din Moldova, spun într-un mesaj postat pe Facebook, ca seful PSD Liviu Dragnea este decidentul care se opune construirii autostrăzii Montana (A8). Dragnea a făcut în aşa fel incat A8 să nu fie inclusă în planul de finanţare iar decizia sa este una politică.

Autostrada A4 Amsterdam

Autostrada A8 blocata de politica lui Liviu Dragnea

Vedeţi mai jos mesajul integral postat pe pagina de socializare a ONG-ului „Impreună pentru A8.

„Reprezentanţii asociaţiilor care luptă pentru Autostrada Ungheni – Târgu Mureş, ce leagă Moldova de Ardeal, declară că Liviu Dragnea pune beţe în roate construirii acesteia. Ei spun că liderul PSD dă dovadă de rea-credinţă faţă de Moldova.

Reprezentanţii asociaţiilor „Moldova vrea autostradă” şi „Asociaţia „Împreună pentru A8” au declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că au avut o discuţie vineri cu ministrul Transporturilor, Lucian Şova, în urma căreia au ajuns la concluzia că cel mai puternic decident în privinţa construirii unei autostrăzi care să lege Moldova de Ardeal este Liviu Dragnea.

Membrii asociaţiilor civice, Dan Radu, Cătălin Urtoi, Dorin Dobrincu şi Ionel Apostol, spun că şeful PSD a făcut în aşa fel încât Autostrada A8 să nu fie construită.

„Am avut ieri (vineri – n.r.) o discuţie cu ministrul Transporturilor, în care am încercat să aflăm anumite aspecte legate de construirea Autostrăzii A8. Scopul a fost de a rezolva problema autostrăzii. Întâlnirea de ieri a fost una utilă, am aflat lucruri noi, avem certitudini, avem şi nedumeriri. Ni s-a spus că va fi împărţită din punct de vedere financiar, adică tronsonul Târgu Neamţ – Târgu Mureş va fi făcut cu fonduri europene, iar tronsonul Iaşi – Târgu Neamţ prin parteneriat public-privat. Mai mult, acest segment a fost trecut la Comisia Naţională de Analiză şi Prognoză, care este sub conducerea lui Darius Vâlcov. Ni s-a spus că decizia este una politică, luată de Liviu Dragnea”, a declarat Dorin Dobrincu.

La rândul său, Dan Radu a spus că, de fapt, Comisia Naţională de Analiză şi Prognoză nu are nici fondurile şi nici atribuţiile necesare pentru a se ocupa de acest aspect.

„Este stupefiant că o regiune cu patru milioane de locuitori este ignorată. A fost luat tronsonul Iaşi – Târgu Neamţ de la CNAIR şi dat unei comisii care are ca obiecte de activitate prognozele economice şi urmărirea programului de guvernare. E un act de rea-credinţă a lui Liviu Dragnea faţă de zona Moldovei. Vor ajunge să dea vina pe străini, care nu vor veni să investească. E o formă mascată de a îngropa A8!”, a spus Dan Radu.

De asemenea, Cătălin Urtoi a menţionat că tronsonul Ungheni – Iaşi nici măcar nu mai este luat în calcul la o potenţială realizare a autostrăzii respective.

„Porţiunea Ungheni – Iaşi nu se mai pune în discuţie. Se doreşte şi îngroparea tronsonului Iaşi – Târgu Neamţ. Totul e la comanda politică a lui Liviu Dragnea, a acestui infractor, pentru mine e un infractor”, a spus Cătălin Urtoi.

Pe de altă parte, Ionel Apostol susţine că l-a rugat pe ministrul Dan Şova să desemneze o persoană cu care asociaţiile civice să ţină legătura în teritoriu, referitor la realizarea autostrăzii şi a aflat că la Iaşi există deja o persoană desemnată în acest sens din martie, la recomandarea preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa. Persoana desemnată se numeşte Bogdan Bălănişcu, iar Apostol spune că asociaţiile nu au auzit de el.

Reprezentanţii celor două asociaţii civice au mai spus că nu înţeleg de ce tronsonul Iaşi – Târgu Neamţ a fost trecut în parteneriat public-privat, în condiţiile în care chiar comisarul european Corina Creţu şi ministrul Transporturilor au recunoscut că există fonduri europene ce nu sunt accesate, pentru astfel de proiecte.

Mai mult, reprezentanţii celor două asociaţii vor să aibă o întrevedere cu preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru a-i expune toate aceste probleme, pe care le-au sesizat, într-un raport, dar şi cu soluţii.

Concluziile celor patru membri ai asociaţiilor civice a fost că Liviu Dragnea nu doreşte înfăptuirea Autostrăzii A8, că politicienii din Moldova sunt slabi şi nu au influenţă la nivel central, dar şi că Lucian Şova le-a părut un ministru „resemnat””.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.