S2F explicat: Ce este modelul Stock to Flow?

Modelul “stock to flow” (S2F) este poate unul dintre cei mai faimoși și mai discutați indicatori de pe piața cripto. Chiar dacă s-a confruntat și cu multe critici, acest model a dat multor analiști motive să creadă că Bitcoin va depăși valoarea de 100.000 de dolari SUA la sfârșitul anului 2021.

S2F model

S2F model (foto: @PlanB / Twitter)

Cine a creat modelul S2F pentru Bitcoin și cum funcționează? Și și mai important, este modelul S2F valabil sau doar un alt indicator glorificat?

Ce este modelul S2F?

Acest model a fost inventat de PlanB, un Bitcoiner olandez care este, de asemenea, foarte activ pe Twitter. Dar formula S2F în sine nu reprezintă nimic nou. Măsoară abundența unei anumite resurse. În majoritatea cazurilor, este utilizată pentru resurse naturale precum aurul, petrolul sau alte mărfuri care pot fi tranzacționate pe piețele financiare tradiționale. Se calculează împărțind resursele deținute la suma produsă anual.

Pentru a vă oferi un exemplu, să ne uităm la resursele de aur din anul 2019. S-a estimat că stocul total de aur era de 190.000 tone în acel moment. Rata de producție anuală a fost estimată la aproximativ 3.500 de tone de aur pe an. Avem stocul și avem fluxul, hai să facem calculele:

190.000 : 3.500 = 54,29

Raportul stoc/flux de aur a fost de 54,29 în anul 2019. Raportul indică pur și simplu că ar dura mai mult de 54 de ani pentru a produce aceeași cantitate de aur disponibilă la acel moment. În timp ce oferta de aur deținută de guverne și bănci este bine înregistrată, oferta globală și rata de producție sunt întotdeauna estimate și de asemenea, fluctuante.

Stock to flow și Bitcoin

Spre deosebire de aur, Bitcoin are o resursă finită. Nu există vreo nouă mină Bitcoin sau resurse suplimentare care pot fi descoperite într-un loc exotic. Vor exista doar 21 de milioane de Bitcoin. Acest lucru poate fi verificat cu ușurință de fiecare nod din rețea și este garantat de protocolul Bitcoin.

Rata producției Bitcoin scade încet în timp, din cauza înjumătățirii (halving) care se intampla aproximativ o data la patru ani. Asta inseamnă că recompensa pentru fiecare bloc care creează BTC este redusă la jumătate pentru a controla rata inflației Bitcoin. Cu o ofertă fixă ​​și o rată de producție care scade la fiecare patru ani, raportul stoc / flux pentru Bitcoin este pe cale să crească drastic în timp. Să facem calculele pentru BTC la momentul actual:

18.849.912 : 328.500 = 57,38

După cum puteți vedea, raportul este deja la același nivel cu aurul, care este considerat o resursă limitată, dar, probabil, nu la fel de rară ca Bitcoin.

Modelul Stock to Flow prezice prețul Bitcoin?

Nu prezice prețul BTC, dar sugerează că există o corelație puternică între raportul stoc-flux și preț. Conform modelului dezvoltat de PlanB, prețul Bitcoin ar trebui să fie deja în jur de 100.000 de dolari SUA.

Deși modelul a fost corect timp de mai mulți ani, arată de asemenea, că au existat momente în care prețul s-a abătut de la model. Acest lucru s-a intamplat aproape de fiecare dată când Bitcoin a crescut in popularitate și s-a confruntat cu o creștere parabolică a prețului. Mai rămân doar trei luni până la sfârșitul anului 2021, iar mulți critici subliniază că modelul S2F initiat de PlanB este probabil greșit.

Cu toate acestea, octombrie este dpdv statistic o lună excelentă in ceea ce priveste cresterea prețului Bitcoin. Cu un BTC care tocmai a atins ieri valoarea record de 67.000 de dolari SUA, există încă șansa ca prețul să fie din nou în ton cu raportul stock-to-flow.

Va ajunge Bitcoin la 100.000 de dolari SUA?

Aceasta este singura întrebare la care nimeni nu poate răspunde cu siguranță. În loc să ne concentrăm pe un singur model, merită să fim atenți la întrebări mai fundamentale și să tragem concluzii din evenimentele ce au decurs in 2021.

China a interzis Bitcoin definitiv, declarând ilegală tranzacționarea sau desfășurarea de afaceri folosind Bitcoin. Minerii de Bitcoin au fost deja nevoiți să părăsească țara în luna mai a acestui an. Rețeaua a dispărut? Nu. S-a prabusit prețul? Nu. A existat intr-adevar o cadere semnificativă în luna mai, dar piața și-a revenit într-un timp foarte scurt. De fapt, dupa ultima scădere, BTC a arătat o forță extraordinară în jurul prețului de 40.000 de dolari SUA.

Pe de altă parte, El Salvador a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată. Dacă țineți cont de toate aceste lucruri, nu trebuie să vă întrebați dacă Bitcoin va ajunge la 100.000 de dolari SUA la sfârșitul anului, așa cum a prezis PlanB. Trebuie să vă întrebați in schimb dacă Bitcoin va rămâne printre noi. Și se pare ca da, pentru ca la cum evolueaza lucrurile, cea mai celebra criptomoneda a lumii dă dovadă că este indestructibilă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.