Despre nodurile Bitcoin. Ce sunt nodurile retelei blockchain?

Gestionarea unui nod in reteaua blockchain Bitcoin nu este atât de complicată. În timp ce mulți oameni sunt atenți la ceea ce fac minerii și incearca sa inteleaga de ce mecanismul “proof-of-work” este atât de important pentru rețea, deseori trec cu vederea faptul că fiecare nod joacă un rol important. Dar ce este un nod Bitcoin și ce face el mai exact? În articolul de astăzi vom analiza una dintre componentele centrale ale rețelei Bitcoin.
retea blockchain
Ce este un nod Bitcoin?

În general vorbind, un nod este un computer care se conectează la alte computere care trebuie să respecte reguli predefinite și să partajeze informații. Cu Bitcoin, aceste reguli sunt definite de protocolul Bitcoin. Nodurile sunt esențiale într-o rețea peer-to-peer (P2P), deoarece sunt necesare pentru a menține rețeaua în funcțiune. Este posibil să fi auzit deja termenul „nod complet” (full node).

Noduri complete / întregi („full nodes”)

Un nod complet (full node) este un computer din rețeaua Bitcoin care găzduiește și sincronizează o copie completă a întregului blockchain Bitcoin. Fiecare nod complet validează tranzacțiile și blocurile, iar majoritatea acceptă tranzacții și blocuri din alte noduri complete. Deci, sarcina lor principală este să valideze tranzacțiile folosind copia lor a blockchain-ului și să le retransmită către restul rețelei.

Noduri ușoare /parțiale („light node”) – Versiunea mai obișnuită

Gestionarea unui nod complet necesită o mulțime de resurse și, prin urmare, nu este fezabilă cu orice dispozitiv. Acest lucru este valabil mai ales atunci când capacitatea hard disk-ului este limitată. Pentru a rezolva această problemă și a face ca portofelele să reprezinte cea mai comună aplicație disponibilă pe aceste dispozitive, este necesar un nod ușor.

Un nod ușor nu are o copie completă a blockchain-ului Bitcoin. Descarcă doar antetele blocurilor, făcându-le mai rapide și mai “ușoare” în ceea ce privește spațiul pe disc. Nodurile ușoare depind de nodurile complete și se vor conecta fie la un server public care le va ajuta să sincronizeze rețeaua, fie la un anumit nod complet definit de utilizator.

Dacă utilizați portofelul Electrum, acesta este ceva pe care îl puteți încerca. Deoarece software-ul este un “light client”, vă permite să vă conectați la un server sau la un nod complet la alegere pentru a interacționa cu rețeaua. Același lucru este valabil și pentru majoritatea portofelelor software disponibile pentru smartphone-ul dvs. Există doar foarte puține situații în care un portofel software pe un smartphone va acționa ca un nod complet. Momentan, acest lucru ar necesita mai mult de 350 GB spațiu liber pe disc.

Minerii reprezinta de asemenea, noduri ale retelei bloockchain

Deși uneori sunt percepuți ca diferiți de restul rețelei, nu sunt. Minerii rulează și noduri în rețea, dar au un scop diferit. În loc să valideze și să transmită blocuri și tranzacții, ei adaugă noi blocuri la rețeua blockchain.

Dacă un miner găsește cu succes un bloc nou rezolvând un puzzle criptografic, restul rețelei validează blocul respectiv și devine parte a lanțului. În schimb, minerul primește o recompensă, constând în așa-numitul “block reward” și comisioane de tranzacții care sunt incluse în blocul pe care minerul l-a produs.

Alte tipuri de noduri

Multe alte criptomonede folosesc o tehnologie diferită de cea a Bitcoin și, prin urmare, nodurile pot avea și funcții diferite. În majoritatea cazurilor, diferența se creează prin utilizarea unui alt model de consens. În timp ce Bitcoin folosește “proof-of-work”, multe alte cryptos folosesc “proof-of-stake” sau chiar modele complet diferite.

Noduri master (masternode)

Un exemplu este nodul master. Un nod master este un tip special de nod complet. Pe lângă validarea tranzacțiilor și stocarea blockchain-ului, aceste noduri oferă și servicii. Iată câteva exemple de ceea ce oferă:

Tranzacții instantanee

Votarea guvernanței în rețea / DAO

Tranzacții private

Prin furnizarea acestor servicii, ele întăresc rețeaua și o stabilizează. Spre deosebire de alte noduri complete, un masternode necesită adesea deținerea unui anumit numar de criptomonede pentru a se califica pentru acest rol special în rețea. Ideea este că un masternode trebuie sa fie de încredere. În caz contrar, ar putea încerca să distrugă rețeaua cu tranzacții rău intenționate. În schimbul furnizării acestor servicii și blocării monedelor, masternodes-urile primesc adesea o parte din recompensa blocului împreună cu minerii.

Nodurile staking (staking nodes)

“Proof-of-stake” este un model de consens care nu necesită cantități mari de energie sau hardware. Foarte asemănător cu nodurile master, un nod staking este un nod complet care este necesar pentru functionarea retelei; prin urmare, este un nod complet care deține o anumită cantitate de monede.

Functionează, de asemenea, intr-un mod similară cu cel al masternodurilor. “Nodurile staking” participă la crearea, aprobarea și validarea blocurilor, primind o recompensă pentru fiecare bloc la fel cum se intampla cu minerii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.