Autostrada Montana (A8) – ingropata total de guvernarea PSD-ALDE

Autostrada Montana (A8) are slabe sanse de a fi construita vreodata avand in vedere incompetenta si indiferenta autoritatilor romane. Desi iesenii continua sa viseze, politicenii, atat locali cat si cei de la Bucuresti, le servesc gogosi pe banda rulanta. Ultima dintre acestea este legata de primul pas necesar in derularea proiectului: avizele de mediu.

Autostrada Montana A8

Autostrada Montana (A8) nu va fi realizata intr-un viitor apropiat (foto: foxcrawl.ro)

In ciuda promisinilor facute recent de ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu (ALDE), în legatura cu avizele pentru segmentele din Autostrada Montana, Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş, o verificare facuta de jurnalistii de la „Ziarul de Iaşi“, arata ca de fapt nu exista absolut niciun astfel de aviz. Demascarea minciunilor oficialilor de la Bucureşti, este facuta chiar de comisarul european Corina Creţu care a declarat la Cluj, ca România nu a transmis nicio solicitare la Bruxelles pentru vreun proiect de anvergura, precum autostrăzile, desi exista suficiente fonduri nerambursabile.

Cretu spune una, guvernul PSD-ALDE face alta (sau mai degraba nimic)
Aflat la Cluj-Napoca, comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Creţu a declarat: „Avem bani pentru a începe, din această perioadă de programare, studiul de fezabilitate pentru Autostrada Montana (Tg. Mureş-Iaşi-Ungheni)”. De asemena ea le-a cerut inca o data celor de la Ministerul Transporturilor sa initieze proiecte de infrastructura majore si sa le trimita Comisiei Europene pentru finantare.

„Ultimul proiect pe care l-am avut depus la Comisia Europeana este cel al metroului, pana la Aeroportul Otopeni“, a declarat Creţu. Practic, desi se lauda cu onoarea de a guverna in Anul Centenarului, PSD-ALDE nu a depus niciun proiect finantabil prin Programul Operational Infrastructura Mare.

Autostrada A8 – eliminata in totalitate din lista prioritatilor
Autostrada A8 a fost scoasa complet din prioritatile Guvernului. Initial, se zvonise ideea realizarii portiunii Ungheni – Iasi – Tg. Neama (segmentul ne-montan), Guvernul invocand un asa-zis parteneriat public-privat (PPP) pentru asta, desi dispune de fonduri europene nerambursabile.

„La momentul actual, pentru proiectul Autostrăzii Tg. Mureş-Iaşi nu este depusă notificare în vederea obţinerii acordului de mediu“, se arată în răspunsul primit de la Ministerul Mediului pastorit de Gratiela Gavrilescu.

Intre timp, cele 3 mari organizatii nonprofit din domeniul infrastructurii de transport au solicitat Administratiei Prezidentiale o intrevedere cu Presedintele Klaus Iohannis pentru a discuta problema proiectelor rutiere romanesti. Seful statului a dat curs invitatiei si a promis o intalnire in luna octombrie. Aceeasi solicitatie a fost adresata si Guvernului Dancila care nu a raspuns pana acum.

Comments

comments

2 Responses

  1. septembrie 15, 2018

    […] Asta in ciuda faptului ca exista fonduri nerambursabile iar (macar) studiul de fezabilitate pentru Autostrada Montana (A8) ar putea fi finantat in cadrul actualului exercitiu […]

  2. septembrie 27, 2018

    […] Autostrada Montana (A8 – Iasi – Tg. Mures) pare sa le dea multe batai de cap functionarilor de la compania de drumuri. Desi tin conferinte cu duiumul si dezbat planuri incropite in powerpoint, nimic concret nu se vede in lumea reala. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.