VIDEO: Transalpina, cea mai spectaculoasa sosea montana din Romania?

Transalpina sau DN67C este localizata in Munții Parâng din Carpații Meridionali, si este unul dintre cele mai importante drumuri ale Munților Carpați. De la sud la nord, face legatura intre Novaci, in judetul Gorj si Sebeș în judetul Alba.

Transalpina

Transalpina (foto: wikimedia commons)

Istoricul acestui traseu inca neclar. Unele surse susțin că a fost construit prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărțile de istorie este trecut sub denumirea de „coridorul IV strategic roman”.

Alte surse mentioneaza ca drumul, care mai este denumit si „Drumul regelui” de către localnici, a fost dezvoltat in perioada regelui Carol al II-lea și refacut în al doilea război mondial de către trupele germane.

Cert este că acest traseu, cunoscut ca „Poteca Dracului”, a fost inițial o potecă de munte, folosită de către păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munții cu turmele de oi în Țara Românească.

Conform unor zvonuri, Nicolae Ceaușescu a construit Transfăgărășanul (DN7C), în timpul regimului sau comunist, tocmai pentru a depasi grandoarea si maretia Transalpinei.

Cel mai înalt punct de pe Transalpina este localizat la Pasul Urdele, unde altitudinea este de 2,145 metri deasupra nivelului mării. Având în vedere altitudinea inalta, drumul este închis în timpul lunilor reci ale anului. Lucrari de anvergura au inceput in 2007 pentru a transforma acest traseu magnific într-un drum expres modern (148 km), care ar permite un tranzit rapid între Oltenia și Transilvania.

Rânca, o stațiune nou dezvoltată, este situată la partea sudica a Transalpinei.

Frumusetea Transalpinei este prezentata in nenumarate reportaje, filme documentare precum si clipuri video ca cel de mai jos.

Transalpina

Transalpina Romania din masina pentru cei care nu ati ajuns inca acolo 😉

Posted by Romania Kingdom on Thursday, 25 August 2016

Sursa foto: Saturnian [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.