Vulcanul Etna straluceste intr-o noua imagine din satelit

Pe langa stralucirea nocturna a Siciliei, o imagine din satelit a reușit sa captureze și strălucirea lavei fierbinti de pe Muntele Etna.

lava etna satelit

Lava vulcanului Etna suprinsa intr-o imagine din satelit (foto: NASA)

O nouă imagine realizată de un instrument de pe satelitul Suomi NPP arată strălucirea nocturna a lavei emanate in perioada de activitate recenta a acestui vulcan care se ridica la 3.329 de metri deasupra insulei. Muntele Etna a generat cantitati enorme de cenușă și lavă în ultimele săptămâni. La 16 martie, 10 persoane au fost rănite într-o explozie a muntelui ce a aruncat bucati de roca fierbinte la distante de cativa kilometri, un incident surprins de o echipa de filmare a BBC.

Acest nivel de activitate este normal pentru Muntele Etna, totuși. Vulcanul a fost activ timp de cel puțin o jumătate de milion de ani, și prezintă o istorie a activității sale mai lungă decât oricare alt vulcan de pe pământ. Istoricul grec Diodorus Siculus chiar a scris despre o eruptie ce a avut loc în anul 425 î.Hr si care este menționată în poemul epic „Eneida”, noteaza LiveScience.

Noua imagine inregistrata din satelit și publicata de NASA, infatișeaza una dintre victimele frecvente ale Etnei: orașul Catania, care apare ca o pata luminoasa in zona de coasta in partea sudica a muntelui. Catania a fost distrus total sau parțial de lava aruncata de vulcanul Etna, în anii 122 î.Hr., 40 d.Hr, 1169, 1185 și 1669. În 1992, șivoaiele de lavă au amenințat orașul Zafferana din apropiere. La acel moment marina americana a fost trimisa pentru a arunca blocuri masive de beton din elicoptere pentru a redirecționa fluxul de lava departe de oraș.

Instrumentul care a capturat luminile nocturne ale Siciliei și implicit ale vulcanului, se numește Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS). Instrumentul poate detecta diferite lungimi de undă ale spectrului electromagnetic, care pot fi apoi filtrate pentru a scoate in evidenta doar anumite surse – în acest caz, luminile orașelor (la ora locală 2: 30) și strălucirea persistentă a rocii topite.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.