NASA: Sonda spatiala Juno va deveni cel mai rapid obiect facut de om folosind acceleratia gravitationala a Pamantului intr-o calatorie spre Jupiter

Este de cincizeci de ori mai rapida decat un glonț.
Sonda spatiala Juno a celor de la NASA se va folosi de gravitatia Pământului pentru a accelera pana la 40 km/s (~ 25 de mile pe secunda) in calatoria sa catre planeta Jupiter devenind astfel cel mai rapid obiect construit de om in istorie. De exemplu, un glonte de calibrul .50 – are o viteza de aproximativ 0.8 km/s, o valoare mult mai mica decat cea tintita de Juno.

Juno space probe

Jupiter mission: Sonda spatiala Juno va deveni cel mai rapid obiect facut de om vreodata fiind accelerata de Terra (NASA/JPL)

Când misiunea de 1,1 miliarde de dolari a fost lansata in august 2011, oamenii de știință si-au pus initial sperantele in forta bruta, bazându-se pe puterea celei mai puternice rachete din lume Atlas V, pentru a arunca pur și simplu sonda catre cea mai mare planeta a sistemului nostru solar. Insa Atlas nu ar fi putut da lui Juno un impuls suficient pentru a ajunge la Jupiter.

In schimb, echipa a apelat la tehnica de propulsie gravitaţională „de tip praştie”, unde campul gravitational al Pamantului este folosit de catre navele spațiale pentru a obtine o viteza consistenta.

„Juno va fi intr-adevar „incinsa” , deoarece va trece pe langa Pământ cu o viteză de aproximativ 40 de kilometri pe secundă în raport cu Soarele”, a spus Bill Kurth, om cercetator de la Universitatea din Iowa. ” Scopul principal este de a o plasa pe directia corecta spre Jupiter și am toată încrederea ca raidul sau in jurul Terrei va merge ca pe roate.”

Prin valorificarea gravitatiei Pamantului, Juno va depăși 264,000 km/h (165,000 mph), o viteza de care are nevoie pentru a ajunge la Jupiter. Momentan, mai rapid obiect facut de om este Helios2, o sonda ce studiaza Soarele si care are abilitatea de a calatori cu o viteza maxima de 252.667 km/h (70.220 m/s).

„Aceasta se numește o manevra „de tip praștie” sau asistenta gravitationala”, a explicat Kurth. ” Se folosește mișcarea orbitală Pamantului pentru a accelera nava spre Jupiter.”

Kurth si alti oameni de stiinta implicati in proiect, spera sa afle mai multe despre evoluția sistemului solar prin studierea gigantei planete gazoase.

„Prin intelegerea originilor din Jupiter vom afla mai multe despre alte planete „, a spus el.

Datele colectate de nava spatiala Juno va ajuta oamenii de stiinta sa traseze harta campurilor magnetice si gravitationale ale planetei si ii va ajuta sa învete mai multe despre interiorul sau.

„Jupiter are cele mai strălucitoare aurore din sistemul solar si acest lucru ne va permite sa studiem procesele lor”, a explicat Kurth.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.