Asociațiile civice pro-infrastructură din Moldova lansează un mesaj DRAMATIC pentru clasa politică!!!

MESAJ CATRE CLASA POLITICA!

Sa nu credeti ca Moldova mai poate fi pacalita cu o LEGE!

Doar un pas gresit din partea Guvernului si vom fi in stare sa ridicam toata Moldova!

Nu cerem salarii, pensii speciale, diverse ajutoare etc!

CEREM ECHITATE PENTRU MOLDOVA!

CEREM DEZVOLTARE!

UNITI VOM REUSI!, scrie pe pagina de socializare Facebook, Cătălin Urtoi, reprezentant al ONG-ului ieșean „Impreună pentru A8”.

Document concret in 8 puncte pentru Guvern si Parlament (image credit: Catalin Urtoi / Facebook)

Asociațiile civice – „Impreună pentru A8„, „Moldova vrea autostradă” (ambele din Iași) si „Asociația Pro Infrastructură” (din Bucuresti) – ce susțin și promovează cu indarjire marile proiecte de infrastructură, au trimis azi catre toata clasa politică, Parlamentului Romaniei si Guvernului un document cu 8 (opt) puncte, obligatorii pentru ca Legea pentru autostrada A8 să devina operabilă dupa 30 de zile de la promulgare așa cum este stipulat!

Stimați Parlamentari,

Societatea civilă a luat act de adoptarea Legii pentru Autostrada Unirii – A8 Ungheni – Iași – Tg. Mureș cu votul tuturor grupurilor parlamentare.

Ne bazăm pe sprijinul dvs. și vă solicităm să faceți demersuri pentru punerea în aplicare a legii.
Am identificat următorii pași concreți pentru care vă solicităm susținerea, fie prin votul dvs. (pentru finanțare), fie prin mijloacele de control parlamentar:

1. Lansarea procedurilor de achiziție publică pentru realizarea studiilor de fezabilitate (SF) și a proiectelor tehnice de execuție (PT). Termenul din lege este de 30 de zile de la data intrării în vigoare.

2. Asigurarea creditelor de angajament și a celor bugetare pentru faza SF și PT pentru A8 în Legea Bugetului de Stat pe anul 2019. Ne bazăm pe votul și sprijinul dvs.

3. Aprobarea Notei de Fundamentare a cheltuielilor pentru SF și PT prin Hotârare a Guvernului, conform art. 42 alin. (1) din legea 500/2002 privind finanțele publice. Această etapă se poate desfășura în paralel cu procedurile de achiziție publică.

4. Transmiterea aplicației de finanțare către Comisia Europeană pentru partea de pregătire a proiectului A8 (SF/PT) în vederea accesării fondurilor europene nerambursabile disponibile în Programul Operațional Infrastructură Mare pentru aceste etape. Această etapă se poate desfășura în paralel cu procedurile de achiziție publică.

5. Cerem, de asemenea, parlamentarilor români să solicite CNAIR realizarea caietelor de sarcini într-o manieră profesionistă și transparentă care să permită participarea la achiziția publică a companiilor naționale și internaționale.

6. Solicităm parlamentarilor români să ceară MT/CNAIR schimbarea strategiei privind autostrada A8 astfel încât studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și de relocare a rețelelor de utilități, documentațiile de exproprieri, obținerea autorizației de construire să se realizeze înainte de contractarea execuției, precum se procedează actualmente pentru investiția Autostrada A7 Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani.

7. Ministerul Transporturilor trebuie să ia măsuri speciale pentru implementarea competentă a acestui proiect. Susținem crearea unei echipe de profesioniști fie în cadrul unei Unități Speciale de Implementare a Proiectului în cadrul Ministerul Transporturilor, fie în compania destinată pentru astfel de proiecte CNIR. Sprijinul instituțiilor financiare internaționale (precum Banca Europeană de Investiții, Banca Mondială) și al experților Comisiei Europene este esențial pentru operaționalizarea acestei echipe.

8. Solicităm un calendar concret pentru implementarea acestor pași și transparență deplină în derularea proiectului. Dorim organizarea de consultări periodice cu societatea civilă.

Cu deosebită consideratie,

Semnează

Asociația civică „Împreună pentru A8” Iași
Asociația civică „Moldova Vrea Autostradă” Iași
Asociația „Pro Infrastructură” București

Iași și București, 3 decembrie 2018″

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.