USR propune modernizarea Legii Adunărilor Publice: „Abuzurile autorităților, primarilor și jandarmeriei trebuie să înceteze!”

Deputatul USR Adrian-Claudiu Prisnel scrie intr-un mesaj pe Facebook că formațiunea din care face parte va propune in Parlament modificarea și imbunătățirea Legii Adunarilor Publice, o lege ce a rămas neactualizată de aproape 30 de ani. Potrivit demnitarului, atat Prefectul Bucureștiului Speranța Cliseru cat și Ministrul de Interne Carmen Dan au admis că este necesară modificarea legii care este abuzivă la adresa cetățenilor:

USR propune o noua Lege a Adunarilor Publice

Mesajul lui Adrian-Claudiu Prisnel:
„În România, protestatarii sunt hăituiți și intimidați cu amenzi uriașe, totul pe baza unei legi a Adunărilor Publice învechite, nedemocratice, restrictive, în vigoare încă din 1991, fără să fi suferit alte modificări. O lege care îngrădește libertatea de exprimare, suprimând unul dintre drepturile fundamentale garantate de Constituție.

Prefectul Speranța Cliseru și Carmen Dan au recunoscut astăzi că e nevoie de modificarea legii abuzive:

Speranța Cliseru: „Știți bine că de un an și jumătate sunt fel de fel de manifestații în Piața Victoriei care sunt doar anunțate. (…) Eu v-aș ruga să aduceți la zi legea adunărilor publice, a fost făcută în grabă și nu mai corespunde cu ce se întâmplă azi.”

Carmen Dan: „Este nevoie de o nouă Lege a Adunărilor Publice”

Da, este nevoie, este ceea ce USR și societatea civilă au reclamat încă de la începutul protestelor.

USR propune schimbarea Legii Adunărilor Publice. Am inițiat un proces amplu de dezbatere cu societatea civilă, experți în domeniu și avocați, în curând urmând să depunem o nouă Lege a Adunărilor Publice modernă, specifică țărilor democratice.

Abuzurile autorităților, primarilor și jandarmeriei trebuie să înceteze.
USR propune ca: – notificările pentru adunări publice să fie depuse și online, iar absența notificării să nu poată fi un motiv de dispersare a manifestanților.

– Vor putea fi organizate adunări simultane, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente motive pentru care administrațiile publice, care inventează din pix alte adunări, interzic desfășurarea unor manifestații.

– Adunările se pot desfășura în orice loc care prin natura sau destinația lui este întotdeauna accesibil publicului.

– Forțele de ordine vor avea dreptul să intervină doar în cazuri de violență ce pot fi demonstrate, prin extracția persoanelor violente, fără a împiedica desfășurarea în continuare a adunărilor publice.
Sperăm ca PSD să nu se opună noii legi propuse de USR.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.