UDMR speculeaza evadarile din PSD si-l testeaza pe Dragnea cu o „adoptare in regim de urgenta” a autonomiei teritoriale in Transilvania

Coalitia PSD-Dragnea condusa de tandemul Dragnea-Tariceanu a pierdut majoritatea in Camera Deputatilor dupa ce 4 deputati social democrati au evadat din partid si au trecut la Pro Romania, formatiunea condusa de Victor Ponta.

Kelemen Hunor (foto: Antena3)

Asa cum era de asteptat, UDMR nu putea sa rateze momentul de a specula o astfel de conjunctura, si a trecut la actiune depunand la Parlament, un proiect pentru ”transpunerea in legislatie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezolutia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”. Acesta prevede, intre altele, posibilitatea infiintarii, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, care pot obtine ”un statut de autonomie speciala pentru judetele care apartin unor regiuni istorice sau in care o minoritate nationala istorica are o proportie semnificativa”, noteaza Digi24.

Parlamentarii UDMR isi fundamenteaza proiectul pe textul Rezolutiei de la Alba Iulia.

„Deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvernarea tarii in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc”, prevede subpunctul 1. al punctului III, din Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918

Prin urmare, UDMR solicita adoptarea in procedura de urgenta a prevederii legislative care sa asigure minoritatilor nationale:

– Reprezentare proportionala in institutiile administrative la nivel local, judetean, national si european;

– Reprezentare proportionala a minoritatilor nationale in instante si tribunale;

– La nivelul ministerelor, precum si la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, sa se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proportional cu numarul persoanelor care apartin minoritatilor nationale istorice, atat la nivel national, cat si la nivel local;

– Modul de administrare autonoma a vietii culturale, invatamantului si culturii minoritatilor nationale istorice se reglementeaza prin Legea privind statutul minoritatilor nationale din Romania;

– Posibilitatea infiintarii, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obtine, prin lege, un statut de autonomie speciala pentru judetele care apartin unor regiuni istorice sau in care o minoritate nationala istorica are o proportie semnificativa si care, impreuna, corespund cerintelor NUTS 2 prevazute in Regulamentul (CE) 1059/2003.

„UDMR considera ca, in Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizeaza convietuirea interetnica sa fie transpuse in lege, astfel cum au fost formulate in Rezolutia adoptata la Adunarea Nationala de la Alba Iulia. Democratia se bazeaza pe statul de drept, iar democratia romaneasca poate fi implinita numai daca prevederile Rezolutiei de la Alba Iulia se implementeaza in legislatia romana”, argumenteaza UDMR.

Proiectul UDMR a aparut exact in ziua in care PSD-ALDE a pierdut majoritatea in Camera Deputatilor dupa ce patru deputati ai PSD au trecut, luni, la partidul lui Victor Ponta, Pro Romania.

PSD are in ceast moment 144 deputati, la care se adauga cei 19 ai ALDE. In total, cele doua partide 163 de deputati, insa majoritatea majoritatea de jumatate plus unu din Camera Deputatilor, necesara pentru trecerea unor legi organice si pentru cvorum de vot final este de 165 de voturi.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.