Cum ar trebui sa ne pregatim pentru un cutremur?

Cutremurele pot fi estimate din punct de vedere statistic insa stiintele pamantului nu pot prezice cu acuratete momentul in care acestea se pot produce.

Totusi, ceea ce am putea face pentru a ne creste sansele de supravietuire in cazul unui seism, este sa ne informam si sa luam masuri de precautie.

Lucruri aparent banale, ca de exemplu cunoasterea locurilor de unde se intrrerupe curentul electric si gazul, o inspectie a mobilierului casei, pot face diferenţa intre viata si moarte cand ne confruntam cu o astfel de calamitate naturala.

Video: Reguli de conduita in centrele comerciale in caz de cutremur

Este bine sa nu negligam si achizitionarea unuii kit de supravietuire care sa contina resurse minime de apa, hrana si medicamente.

Desi este localizata intr-o zona cu potential seismic ridicat, Romania inca mai are multe de invatat la acest capitol.

Autoritatile au pregatit un chestionar ce ar trebui completat de fiecare dintre noi pentru a fi siguri ca nu am uitat vreun detaliu important.

Intrebari esentiale: Aveti idee de unde se intrerupe alimentarea cu apa, gaze şi electricitate? Este sistemul de incalzire cu soba montat corect si solid? Este mobilierul greu bine atatsat? In cazul in care ati bifat NU la una din aceste intrebari, ar fi momentul sa faceti o schimbare si sa luati masuri urgente. ISU a publicat online acest chestionar si il recomanda tututror.

Cutremur vrancean de 5,3 grade resimtit in Romania si peste hotare

Dupa ce sunt verificate aspectele legate de siguranta locuintei, specialistii isi focalizeaza atentia asupra kitului de supravietuire ce trebuie sa contină produse de stricta necesitate capabile sa asigure supravietuirea membrilor familiei pe o perioada de cel putin trei zile. Asta inseamna trei litri de apa pe zi pentru fiecare adult, mancare neperisabilă si usor de preparat, baterii, laterna, un aparat de radio, medicamente, o trusa de prim ajutor, obiecte de igienă personala, copii după documentele personale.

Potrivit sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, aceste pregatiri pot să faca diferenta intre viata si moarte.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.