Raluca Prună ii dă o replică dură lui Tudorel Toader cu privire la recursul compensatoriu

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună ii da o replica dura lui Tudorel Toader dupa ce acesta a precizat pe contul său de Facebook că nu are nicio vină privind eliberarea infractorilor din pușcării pentru că proiectul de lege inițiat de guvernul tehnocrat a fost modificat de parlamentari și astfel cele 3 zile câștig la 30 de zile efectuate în condiții necorespunzătoare au devenit 6 zile.

Raluca Pruna Tudorel Toader

Raluca Pruna si Tudorel Toader

Prună a declarat că proiectul initiat in timp ce era ministru a fost modificat în mod fundamental la Parlament. De asemenea, ea susține că Tudorel Toader ar fi putut interveni asupra modificărilor făcute de Legislativ, precizând că „a da vina pe guvernul tehnocrat este numai o alta mârșăvie din lunga lista pe care istoria o va retine in dreptul lui Toader”.

Iată postarea integrală a Ralucăi Prună de pe pagina de socializare Facebook.

„România anul 101 ziua 1. Se întorc de la parade complicii la punerea societății in condiții de pericol, își dau jos tricolorul de la gât și încep sa facă ce știu mai bine. A reda fapte in mod selectiv tot minciuna se numește.

Recursul compensatoriu. Precizările mele de tehnocrat: Proiectul a fost modificat in mod fundamental in Parlament și anume:

1. S-a extins beneficiul compensatoriu de la 3 zile pentru fiecare 30 zile consecutive executate in condiții neconforme la 6 zile pentru fiecare 30 zile chiar dacă nu sunt consecutive;

2. S-a extins beneficiul de la verificarea riguroasa, pe camera și detinut la situația pe penitenciar, pentru a retine ca au fost condiții neconforme de detenție;

3. S-a extins condiția de 3 mp la 4 mp.

Am scris pe 24 octombrie 2017 despre aceste lucruri. Și am avertizat ce urmează.

Toader, cel pentru care pare ca a fi ministru al justiției înseamnă a fi un fel de Pilat, era ministru in guvernul Grindeanu incepand din 23 februarie 2017. Adevarat, Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul in Ianuarie 2017. Dar Toader era deja ministru când proiectul a fost discutat in Senat (adoptat pe 13 martie) și ulterior la Camera Deputaților (adoptat pe 9 mai 2017). Toader avea așadar obligația sa apere proiectul adoptat de guvernul Grindeanu și sa se opună modificarilor care au condus azi la consecințe grave pentru siguranța cetățeanului. Nu numai ca nu a făcut asta, dar a pus umărul prin ordinul de ministru 2772/C din octombrie 2017. Nu insist, #ziare.com a scris despre asta.

Din ce se auzea la acel moment, Toader a interzis expertilor din minister sa meargă in Parlament sa apere proiectul. Ar fi interesant de văzut dacă cineva din Ministerul Justiției a participat la vreo lucrare sau ședința a vreunei comisii din vreo camera, in procesul de adoptare a legi. Eu știu ca nu. Și mai știu ca ministrul a aparat in spațiul public proiectul și a minimizat efectele devastatoare care puteau fi anticipate de pe luna. Toader poarta deci responsabilitatea, alături de stăpânii săi din coaliție.

A da vina pe guvernul tehnocrat este numai o alta mârșăvie din lunga lista pe care istoria o va retine in dreptul lui Toader.

Responsabilitatea pentru efectele acestei legi ii aparține exclusiv coaliției PSD/ALDE. Care a adoptat un proiect tehnocrat in guvernul Grindeanu, pentru a-l măcelari ulterior in Parlamentul in care au majoritate. Cu neparticiparea vinovata și complice a profesorului de drept penal, rectorului, judecătorului constituțional Toader. Toader putea sa retragă la orice moment proiectul de lege dacă i se părea prost sau deturnat. Dar pare las și fără curajul asumării responsabilității.

O lecție gratis, de la o tehnocrata modesta, pentru marele profesor: impactul la un proiect de lege se face întotdeauna înainte pe adoptarea de către guvern, nu in procedura legislativă. O spune legea, nu eu tehnocrata. Nu spun care lege, sa o caute profesorul. Și ideea evaluarii impactului e sa anticipezi ce se întâmpla in viitor. E mai greu, dar se poate când se legiferează altfel decât la comanda.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.