Republica Moldova ofera AUTONOMIE REGIUNII TRANSNISTRIA?

Conform stirilor de ultima ora, guvernul de la Chisinau ar fi dispus sa acorde regiunii separatiste transnistrene o autonomie similara Cataloniei. Informatia este confirmata de prim-ministrul moldovean Iurie Leancă, într-un interviu pentru publicati rusa Vedomosti, citata de mass media de la Chişinău.

iurie leanca

Premierul Iurie Leanca spune ca Republica Moldova ia in considerare oferirea autonomiei regiunii Transnistria (Public domain)

Premierul Leancă a declarat cotidianului rusesc rusă că liderii de la Chişinău nu doresc „să dezvolte un plan amplu de soluţionare pentru rezolvarea conflictului transnistrean ci se vor „concentra pe paşi mici, fiind constienti de limitele de care nu pot trece”.

„Suntem gata sa oferim regiunii transnistrene o autonomie largă, astfel încât statul să fie unit şi, în acelaşi timp, funcţional, iar ramurile Guvernului să nu poată fi paralizate. Desigur, putem elabora un document ambiţios, dar nu cred că acesta va avea mari perspective. Liderul separatist Evgheni Şevciuk, a propus experienţa Sudanului in timpul unei conferinţe în Germania, dar nu cred că este cea mai buna soluţie în situatia noastra. Suntem o natiune europeană şi trebuie să preluăm exemplele ţărilor europene, cum ar fi cel din Catalonia. Nu uitaţi că doar în Chişinău sunt mai mulţi cetaţeni ruşi decât în toată Transnistria”, a spus Iurie Leancă în interviul pentru Vedomosti.

AUTONOMIE TRANSNISTRA: Rusia nu va recunoaste autonomia regiunii

Liderul Guvernului Moldovean a dat asigurari că Rusia nu va recunoaşte independenţa Transnistriei. „Tiraspolul doreste recunoaşterea Rusiei, dar acest lucru nu se va întâmpla. Momentan, nu sunt premise strategice şi nici economice. Recent, la întâlnirea OSCE de la Kiev, a fost adoptată o declaraţie prin care toţi, inclusiv Rusia, au confirmat principiul de reglementare a conflictului în baza respectării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a adaugat Iurie Leancă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.