Igor Dodon e noul presedinte al Republicii Moldova

Pro-rusul Igor Dodon este noul presedinte al Republicii Moldova, conform rezultatelor preliminare. El a invins-o in turul 2 al prezidentialelor pe Maia Sandu, candidata pro-europeana a Partidului Actiune si Solidaritate (PAS). Turul doi a consemnat o mobilizare masiva a diasporei, care a adus peste 8% din cele circa 53% dintre moldovenii care s-au prezentat la vot. Votul in strainatate a fost viciat de cozile uriase, dar si de terminarea buletinelor de vot. Observatorii au acuzat si aducerea cu microbuze a numerosi cetateni din Transnistria pentru vot.

Igor Dodon, noul presedinte al Republicii Moldova

Igor Dodon, noul presedinte al Republicii Moldova

Dodon este primul presedinte ales prin vot direct in ultimii 20 de ani, dupa o schimbare a regulilor electorale decisa de Curtea Constitutionala. Constitutia tarii arata ca presedintele are puteri limitate, mult mai mici decat omologul sau din Romania, de exemplu. Victoria lui Dodon are insa o componenta simbolica extrem de importanta, el fiind vectorul Rusiei in lupta cu aparatorii valorilor europene.

Potrivit Hotnews.ro, Dodon va trebui sa lucreze cu un guvern controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, cel care s-a declarat public drept un sustinator al Maiei Sandu, dar care a atacat-o dur pe aceasta in campanie prin intermediul trustului sau de presa. Guvernul este sprijinit de o coalitie parlamentara formata din membri racolati de Plahotniuc de la mai multe partide.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.