Traian Basescu: „Romania trebuie sa refuze imigrantii”: „Daca Austria ne ia banii de coeziune, atunci noi luam OMV Petrom!”

Traian Basescu incepe sa devina un jucator din ce in ce mai important in peisajul politic romanesc, acum la un an de la incheierea celui de-al doilea mandat de Presedinte al Romaniei.

Unul dintre cele mai fierbinti subiecte dezbatute de fostul sef de stat este legat de controversata criza a refugiatilor care incepe sa devina din ce in ce mai stransa de contextul atacurilor si amenintarilor teroriste care au ravasit Europa in ultimele zile.

Basescu mentine linia dura in privinta imigrantilor si a terorismului (foto: facebook)

Basescu mentine linia dura in privinta imigrantilor si a terorismului (foto: facebook)

Intr-o interventie telefonica la postul B1TV, Basescu a declarat ca Romania nu trebuie sa gazduiasca refugiati deoarece nu este obligata sa plateasca pentru atitudinea prosteasca a liderilor europeni, in special a celor din vestul continentului.

Băsescu a mentionat că România trebuie să respecte acordurile cu UE, insa nu va trebui sa accepte refugiati musulmani. De asemenea i-a acuzat pe unii lideri europeni că au doleante de la România desi nici n-au vrut sa auda de ea cand a venit vorba de aderarea tarii noastre la spatiul Schengen.

”Eu mă situez pe poziția pe care aș avea-o dacă aș mai fi șef de stat și pe poziția celui care a avut anumite responsabilități. (Imigranții) nu au de ce veni în UE. Știți că UE a făcut o greșeală mare în tratarea problemei migrației când, de ani de zile, Turcia cere ajutor pentru a-i ține în tabere. UE a întors spatele Turciei și nu i-a acordat sprijin pentru cei 1,5 milioane de refugiați pe care îi avea. Până va fi pacificată Siria, ar trebui să se ducă înapoi în taberele din Turcia, Liban și Iordania.

Ei au venit către Europa când au simțit că există deschidere. Nici statele acestea nu s-au opus pentru că UE a fost surdă și mută la cererile de ajutor financiar. UE a fost surdă, deși de trei ani existau aceste solicitări.

Este imposibil să selectăm migrantii cei buni de cei răi pentru că nu-i știe nimeni. Dacă acceptăm că sunt măcar 5% răi, ne putem permite să sacrificăm securitatea europenilor de dragul solidarității? Eu aș spune că nu”, a declarat fostul președinte.

Nu există varianta (în tratate) să mi se repartizeze cote de imigranți. Eu ca stat suveran spun ”NU”. Îmi asum toate obligațiile care decurg din tratate, dar spun ”nu”, mai ales că nu sunt partea Schengen. Nu eu am spus ”veniți la mine”. Pe mine m-ați refuzat în Schengen pentru că nu m-ați crezut suficient de bun.

Au fost lideri europeni care au spus ”veniți la mine; sunt eu mama/tatăl migranților”. De ce îmi creezi mie obligatii suplimentare? Ei au spus atunci inclusiv ”încălcați tratatul Schengen și tratatul de la Dublin”. Pentru ce sunt eu, România, obligată să plătesc pentru nesăbuința altora? Aceste state care spun ”primiți migranți” sunt cele care pun romii în avioane și îi trimit acasă”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Traian Basescu a mai declarat că România ar putea suporta anumite costuri dacă adoptă această strategie, dar costurile nu vor fi politice pentru că Uniunea Europeană are nevoie de România.

”Pot fi costuri, categoric, dar e un moment în care ni se cere încălcarea tratatelor și eu prefer să rămân în tratate și să-mi asum costuri. Nu e vorba de a ni se lua banii pentru că ei au altă destinație. Dacă domnul cancelar al Austriei spune ”vă luăm bani dacă nu primiți refugiați”, atunci spunem și noi ”vă luăm OMV Pentrom” pentru că nu s-a întâlnit hoțul cu prostul!

România nu-și poate lua șuturi în fund. Nu avem responsabilități în plus. Noi avem deja refugiați care ne presează. Azi i se dă României o temă, mâine va fi nevoie de România în altă temă”,
a concluzionat fostul șef de la Cotroceni.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.