Marko Bela despre referendum: „De data asta nu ne întâlnim la urne”

Marko Bela, fostul presedinte UDMR, face o analiza remarcabila cu privire la catastrofalele consecințe ce ar putea rezulta in urma inselatorului referendum pentru casatorie.

Marko Bela

Marko Bela (foto: wikimedia commons)

Despre referendum: „Va veni o altă inițiativă. Prima dată despre avort. După, despre religia de stat. Apoi, despre pedeapsa cu moartea. Despre romi. Despre utilizarea steagului.”

Markó Béla nu va da curs participarii la referendumul pentru familia traditionala. Fostul lider UDMR a publicat un text extraordinar pentru Transindex.ro, intitulat ”De data asta nu ne întâlnim”, în care explică motivele pentru care nu va merge la referendumul din 6-7 octombrie.

Citiți jos textul integral publicat de Markó Béla

”M-am gândit să scriu despre motivul pentru care nu am să merg la vot. Este prima dată din 1990. Nu doresc ca referendumul să fie valid. În măsura în care se va reuşi modificarea Constituţiei, a doua zi nu se va schimba nimic. Şi totuşi se va schimba totul. Pentru că va veni la un moment dat o altă iniţiativă. Prima dată despre avort. După, despre religia de stat. Apoi, despre pedeapsa cu moartea. Despre romi. Despre utilizarea steagului. Despre intonarea imnului. Despre şcolile maghiare.

Fiecare referendum va avea succes. Cei care vor vota se pot bucura. Dar într-un final, va fi un referendum şi despre bucurie. Despre ce poţi să te bucuri, prietene. Şi despre când poţi să plângi. Am foarte multe argumente să spun că asistăm la praf în ochi.

E deturnare. E ură. Nu e creştinism. Mulţi alţii au scris asta, tineri, şi mă bucură faptul! Până când am voie să mă bucur. Nu voi scrie acum un text lung. Am găsit o poezie. Poate din acest motiv nu voi vota. Recunosc, nu a trebuit să caut mult. Ştiam cine a scris-o. Mai demult, pe aici pe acolo, poezia a fost afişată pe pereţi.

Un coleg din UDMR, care în zilele trecute a militat intens în favoarea unui vot afirmativ, cu mulţi ani în urmă a şi citat această poezie la o reuniune naţională pe care am avut-o. O tempora, o mores!

Autorul poeziei este un teolog german. Între anii 1938-1945 a fost într-un lagăr de concentrare dar într-un final a rămas în viaţă. Se spune că nu au dorit să facă un martir din el. A scăpat, cum s-ar spune. Numele preotului a fost Martin Niemöller, pastor luteran, şi a fost unul dintre liderii Cultului Credinţei, la un moment dat preşedintele Consiliului Ecumenic al Cultelor. A fost şi poet.

Înainte de a decide dacă îmbrăcăm hainele de sărbătoare şi mergem la vot, să citim această poezie! Bineînţeles să-l citim ca o poezie, nu ca un text de campanie! Şi nu vă speriaţi, nimeni nu e aici nazist, nu e comunist şamd. Aceasta este doar o poezie. O metaforă. Mai mult, textul cunoaşte o serie de variante, dar este adevărat că esenţa ei este aceeaşi. Repet, este vorba de un text cunoscut. Totuşi, nu strică să o privim un pic. Iată textul:

„Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști,
n-am scos o vorbă.
Nu eram comunist.

Când i-au arestat pe social-democrați,
am tăcut.
Nu eram social-democrat.

Când au venit să îi ia pe sindicaliști,
nu am protestat.
Nu eram sindicalist.

Când au venit să îi ia pe evrei,
nu m-am revoltat.
Nu eram evreu.

Când au venit să mă ia pe mine,
nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.