Autostrada A8 are deja concurenta: Politicienii de Bacau initiaza proiect de lege cu iz electoral: A13. Cele doua proiecte rutiere pe un curs de coliziune?

Organizatiile civice iesene au dus o lupta darza pentru a vedea proiectul legii autostrazii A8 scos de la sertar, pus pe ordinea de zi pe la diferite comisii si intr-un final aprobat in plenul Parlamentului. A fost doar o batalie de etapa avand in vedere ca razboiul se anunta dur si indelungat din cauza motivului etern: „lipsa finantelor”. Si asta in ciuda eforturilor disperate ale comisarului european Corina Cretu care cere Guvernului sa trimita proiecte mature pentru ca „exista bani gratis la Bruxelles iar Autostrada Târgu Mureş – Iaşi poate fi finanţata din fonduri europene”.

Daniel Fenechiu Dragos Benea

Daniel Fenechiu (PNL) si Dragos Benea (PSD) (foto: zdbc.ro)

La intrarea in anii electorali, increngatura PNL – PSD ne arata pisica: A13
Dar iata ca intre timp a mai aparut o initiativa similara cu cea ieseana, de data aceasta pentru promovarea autostrazii A13 Bacau-Brasov. Actiunea nu este demarata de societatea civila ci de politicieni, un tandem PSD – PNL. Copiind modelul de la Iasi, acestia au inceput sa anunte o campanie de strangere de semnaturi.

Cine sunt initiatorii?
Publicatia ZDBC.ro titreaza: „Senatorii Daniel Fenechiu (PNL) și Dragoș Benea (PSD), inițiatori ai proiectului de lege pentru autostrada A13, Brașov – Bacău”, iar articolul este share-uit intr-o postare pe Facebook de dl Fenechiu care adauga:

„România are nevoie de un Bacău puternic si prosper iar dezvoltarea Bacaului depinde vital de conexiunea la o infrastrucura moderna. Cum autostrada Bacau-Braşov este un proiect al tuturor bacauanilor am apreciat ca promovarea acestei necesitati trebuie sa fie facuta fara accente politice si fara merite individuale ale vreunui politician sau partid. Imi doresc mult ca proiectul “Autostrada Brasov-Bacau” sa fie unul al unitatii intregii clase politice bacauane In jurul dorintei locuitorilor judetului Bacau. Multumesc tuturor colegilor senatori si deputati ca sustin propunerea legislativa!”

Reactii:
La replica unui internaut ca „aparitia brusca a initiativei pentru A13 are rolul de a pune piedici demararii proiectului A8”, parlamentarul ii raspunde: „Gresesti! Bacau – Braşov nu este nici impotriva Iaşi-Tg Mures, nici concurenta a acesteia…Moldova are dreptul sa aiba doua autostrazi..Muntenia are..Ardealul are..Doar Moldova nu are nici una!”

Interesant este faptul ca Daniel Fenechiu a uitat in Moldova exista deja doua proiecte de autostrada: A7 – ale carei contracte pentru „Studii de Fezabilitate si Proiecte Tehnice” au fost acordate pentru majoritatea tronsoanelor, si A8 – care are doar proiectul de lege aprobat. De asemenea, Daniel Fenechiu pare sa nu-si mai aminteasca de episodul din 7 noiembrie cand politicienii de Bacau au fost singurii ce NU au votat proiectul legii A8, deci declaratiile sale ca „Bacau-Brasov nu este concurenta pentru Iasi-Tg.Mures”, sunt greu de crezut.

Comments

comments

1 Response

  1. decembrie 9, 2018

    […] cu ipoteze nereale, continuând să fie bătaia lor de joc. Oamenii trebuie să știe că autostrăzile A8 și A13 sunt foarte importante pentru Moldova, însă pentru ca cea din urmă să își dovedească […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.