Rata fumatului la nivel global a scazut: Care au fost masurile antifumat implementate?

Un acord international semnat in 2005 si-a dovedit eficienta in ceea ce priveste combaterea fumatului. Rata fumatului a scazut cu 2,5% la nivel mondila in 10 ani, potrivit cercetatorilor care spun insa ca folosirea produselor din tutun cu potential letal ar putea fi diminuata si mai mult prin eficientizarea unor politici pentru combaterea acestui obicei, informează Reuters.

rata fumatului scadere

Rata fumatului la nivel global in scadere (foto: roken-mag.nl)

Convenția Cadru pentru Controlul Tutunului (FCTC — Framework Convention on Tobacco Control) a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care a intrat in vigoare cu 13 ani in urma, obliga cele 180 de tari semnatare la aplicarea majorarii taxelor/accizelor la tutun, crearea de spatii publice in care fumatul sa fie interzis, aplicarea etichetelor cu avertismente si a reclamelor publicitare sugestive si susținerea serviciilor pentru combaterea fumatului.

Fumatul este principala cauza pentru cancerul de plamani si reprezinta un factor major de risc pentru afectiunile cardiovasculare precum atacul cardiac si accidentul vascular cerebral, care ucid mai mulți oameni decât orice alte boli.

OMS a prelevat date din 126 de tari — 116 dintre ele fiind semnatare al FCTC — si a analizat implementarea celor cinci masuri-cheie, in intervalul 2007-2014, cu scopul de a observa legatura dintre politicile anti-fumat si efectele sale.

S-a ajuns la concluzia ca rata fumatului a scazut in medie la 22,2% in 2015 de la 24,7% cu un deceniu inainte. Tendintele au fost insa variate, observandu-se o scadere in 90 de tari, o createre in 24 si o stagnare in 12.

Studiul nu a cuprins o analiza integrala la nivel global deoarece numai 65% dintre tari aveau datele necesare, insa a cuprins state din toate categoriile de venit si din toate regiunile.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.