Ministrul Transporturilor ia Moldova la misto: Va avea 3 autostrazi, nu una

In urma recentelor proteste organizate la Iasi pentru sustinerea contructiei autostrazii Unirii (A8), ministerul transporturilor (MT) a reactionat dand o declaratie cu privire la stagnarea sau mai bine zis abandonarea proiectului. Intr-un mod ironic, MT spune ca Moldova nu va avea una, ci nu mai putin de trei autostrazi: Iaşi – Târgu Mureş (318 km), Bacău – Braşov (160 km) şi Bucureşti – Paşcani (327 km, drum expres), noteaza Ziarul de Iasi.

intersectii autostrazi
Intersectie complicata de autostrazi (foto: bbc.co.uk)
„Ministerul Transporturilor, prin Organismul Intermediar pentru Transport, va intreprinde toate demersurile necesare in vedere obtinerii finantarii necesare realizarii tuturor obiectivelor de conectivitate rutiera a Moldovei, in perioada curenta de programare si post 2020“, se arata intr-un comunicat al MT. Reactia autoritatii vine la doar o zi dupa ce societatea civila a organizat un protest, in conditiile in care, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Felix Stroe spunea ca autostrada Iasi – Targu Mures inseamna Iasi – Bacau – Brasov – Targu Mures.

Politicieni de Iasi sunt iritati de faptul ca ministrul a creat o „diversiune“ prin sustinerea, dupa mai bine de 12 ani de discutii pe Iaşi – Tg Mureş, a unei noi autostrazi.

„Cand ai intentia de a face, faci. Cand ai intentia de a tergiversa, faci modificari interminabile si fara rezultat“, a declarat primarul iesean Mihai Chirica. In acelasi timp, de la Bacău a iesit iar la rampa senatorul PSD Dragoş Benea cu proiectul autostrazii spre Brasov. „Observ o problema la nivelul unor policieni din Iasi, ca nu se face Iasi – Targu Mureş. Asta imi lasa un gust amar, deoarece am impresia la un moment dat ca se doreşte ca Bacaul sa nu fie pe aceasta harta. Eu am spus ca Iasul nu poate fi exclus de pe niciun traseu, acolo este capitala Moldovei si nu-i poate lua nimeni acest statut“, a spus Benea adaugand ca politicienii din Bacau au fost pana acum „cerebrali“ si nu au intrat „intr-o spirală emotionala“.

Benea si polititicenii sai de Bacau ar trebui sa inteleaga ca traseul unei autostrazi si modificarea unui Master Plan, nu se pot face peste noapte. Mai bine ar citi inca o data declaratia lui Chirica in special paragraful „cand ai intentia de a tergiversa, faci modificari interminabile si fara rezultat.” Deci Bacaul pare a fi doar o scuza pentru Ministrul Transporturilor, neexistand niciun interes de a se face in curand vreo autostrada pe acolo. Toata esenta este de a trage de timp. Oricum in conditiile de guvernare actuale, Romania nu va avea parte de vreo autostrada serioasa in urmatoarii 10-20 de ani, mai ales daca luam in calcul ca suntem deja la jumatatea exercitiului financiar european 2014-2020 si nu am facut absolut nimic la capitolul infrastructura.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *