Dream Chaser, prototipul avionului de transport spatial comercial deteriorat la primul test de zbor in SUA

Un prototip al unui avion spatial comercial, care este în curs de dezvoltare pentru a transporta astronautii americani pe Stația Spațială Internațională (ISS) a suferit daune în timpul primului test de zbor dupe ce trenul de aterizare nu s-a deschis in mod corespunzător.

Dream Chaser

Prototipul american Dream Chaser a suferit defectiune la trenul de aterizare (© Wikimedia Commons, Ken Ulbrich)

Conform informatiilor initiale furnizate de NASASpaceflight.com, vehiculul spațial Dream Chaser s-a răsturnat pe pistă weekend-ul trecut, deși un raport ulterior al celor de la NBC.com a sugerat că incidentul ar fi fost mai puțin dramatic: „prejudiciul va fi pe deplin evaluat curand, dar rapoarte preliminare sugerează că prototipul poate fi reparat după derapajul pe pista de la Edwards Air Force Base din California.”

Nimeni nu a fost rănit in incident.
A fost pentru prima dată în timpul testării cand Dream Chaser a fost deconectat de la avionul purtator pentru a fi lasat sa zboare liber peste desertul Mojave din California.

Dream Chaser, dezvoltat de divizia Sparks a companiei Sierra Nevada, este unul dintre cele trei programe comerciale pentru transport de echipaj in spatiu, ce au beneficiat de finanțare de la NASA.

Agenția spațială americană este în căutarea unui înlocuitor pentru navetele spatiale care au fost retrase în 2011.

Descris ca o „naveta spatiala in miniatura,” vehiculul poate transporta șapte pasageri și are o lungime de 9 metri și o anvergură a aripilor de 7 metri.

Dream Chaser este singurul avion reutilizabil în curs de dezvoltare în cadrul programului care a costat până acum peste 1 miliard dolari, informeaza NBC.com. SpaceX și Boeing , alte firme care au primit finanțare, incearca sa dezvolte capsule spațiale.

NASA spera ca macar una dintre noile navete spatiale va fi gata până în 2017. In prezent, agenția isi trimite astronautii pe ISS apeland la nave spațiale rusesti Soyuz. Sursa: RiaNovosti

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.