Iun 232017
 

România este o ţara de poveste cu peisaje si edificii splendide, iar de data asta se poate lăuda cu un oraş cu străzi pavate cu aur, scrie Mediafax.

Baia Sprie

Baia Sprie (Foto: Wikimedia Commons)

Particularitatea aceasta vine în urma exploatărilor industriale ale aurului, fiind în acelaşi timp şi un oraş reprezentativ în Europa din această cauză.

Este vorba de Baia Sprie din judeţul Maramureş. Aici s-a extras aur de pe timpul dacilor, fiind o zonă liberă de ocupaţia romană. Cea mai prolifică perioadă pentru extragerea aurului se pare că a fost în jurul anului 1700, când, spun documentele vremii, existau 75 de exploatări aurifere. Aurul a fost extras până în 2006, când s-a închis ultima mină.

„Oraşul Baia Sprie putem să spunem că are mai multe drumuri pavate cu aur. Poate că nu este singurul din ţară. Ne-am întreabat de multe ori cum putem să fim atât de săraci financiar când noi nu putem asfalta aceste drumuri pentru că am acoperi aurul din ele.

Da, chiar există pe orice drum de pe Dealul Minei, oriunde ai păşi, iei o piatră şi o duci la analize, sigur găseşti o mică cantitate de aur”, spune Dorin Paşca, primarul oraşului.
Foto credit: By Cristi [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Ian 112017
 

Zapada care a acoperit soselele Bucurestiului in ultimele 24 de ore, i-a dat batai de cap Primarului General Gabriela Firea si echipei sale administrative care s-a dovedit a fi neputincioasa in fata intemperiilor naturii, astfel ca mai multe bulevarde au ramas intepenite sub troienele imense de nameti.

Cei care au avut cel mai mult de suferit au fost pietonii care s-au vazut nevoiti sa imparta partea carosabila a soselelor cu soferii avand in vedere ca trotuarele si refugiile statiilor de tramvai si autobuz nu au fost deszapezite.

Desi haosul a pus stapanire pe autoritatile locale, o bucuresteanca nu s-a lasat descurajata si a profitat de situatie pentru a-si testa veleitatile sportive: in loc sa se chinuie sa razbata prin mormanele de zapada, aceasta a iesit cu schiurile pe strada, spre uimirea tuturor concetatenilor care au observat-o.

schiuri bucuresti

La ce-ti mai trebuie transport in comun daca ai schiuri


Sursă foto: cont Facebook Poliţiştii au umor

 Posted by at 7:51 pm
Sep 192016
 

Plaiurile mioritice sunt extrem de bogate in legende iar zona Muntilor Bucegi nu face exceptie de la acest capitol. Una dintre aceste legende pare sa fie ceva mai interesanta pentru anumiti experti deoarece sustine ca Muntii Carpati ar fi strabatuti de sute de kilometri de tuneluri subterane despre care nu se stie deocamdata daca au fost sapate de om sau de vreo forta a naturii, noteaza b1.ro.

sfinxul bucegi

Sfinxul din Bucegi (foto: wikimedia commons)

Se mai spune ca celebrul Pentagon american ar fi in cunostinta de cauza ca sub Bucegi ar exista o poarta gigantica din piatra (despre care legendele spun ca ar duce catre o alta lume), in fata careia se afla un baraj energetic ce are puterea de a transforma orice obiect in praf fin.

Miturile mai fac referire si la un sanctuar dacic ce s-ar afla pe Vârful Omu si pe crestele inconjuratoare, la existenta unei zone cu radiatii foarte mari sau la existența unor tezaure deosebit de valoaroase precum si comori ingropate de zeci de generatii de conducatori.

Primele studii ce au vizat Muntii Bucegi au fost facute abia in anul 1927, in extremitatea estica a masivului, pe Valea Ialomitei, intr-o zona cunoscuta sub numele de “sapte izvoare”. Cercetarile au inclus o analiza a apei unui izvor care, spre stupoarea cercetatorilor, s-a constatat ca are zero bacterii. Aceasta situatie pare sa fie unica în lume. Alte analize au fost realizate mult mai tarziu, prin anii ’80.

Aug 272016
 

Transalpina sau DN67C este localizata in Munții Parâng din Carpații Meridionali, si este unul dintre cele mai importante drumuri ale Munților Carpați. De la sud la nord, face legatura intre Novaci, in judetul Gorj si Sebeș în judetul Alba.

Transalpina

Transalpina (foto: wikimedia commons)

Istoricul acestui traseu inca neclar. Unele surse susțin că a fost construit prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărțile de istorie este trecut sub denumirea de „coridorul IV strategic roman”.

Alte surse mentioneaza ca drumul, care mai este denumit si „Drumul regelui” de către localnici, a fost dezvoltat in perioada regelui Carol al II-lea și refacut în al doilea război mondial de către trupele germane.

Cert este că acest traseu, cunoscut ca „Poteca Dracului”, a fost inițial o potecă de munte, folosită de către păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munții cu turmele de oi în Țara Românească.

Conform unor zvonuri, Nicolae Ceaușescu a construit Transfăgărășanul (DN7C), în timpul regimului sau comunist, tocmai pentru a depasi grandoarea si maretia Transalpinei.

Cel mai înalt punct de pe Transalpina este localizat la Pasul Urdele, unde altitudinea este de 2,145 metri deasupra nivelului mării. Având în vedere altitudinea inalta, drumul este închis în timpul lunilor reci ale anului. Lucrari de anvergura au inceput in 2007 pentru a transforma acest traseu magnific într-un drum expres modern (148 km), care ar permite un tranzit rapid între Oltenia și Transilvania.

Rânca, o stațiune nou dezvoltată, este situată la partea sudica a Transalpinei.

Frumusetea Transalpinei este prezentata in nenumarate reportaje, filme documentare precum si clipuri video ca cel de mai jos.

Transalpina

Transalpina Romania din masina pentru cei care nu ati ajuns inca acolo 😉

Posted by Romania Kingdom on Thursday, 25 August 2016

Sursa foto: Saturnian [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Mar 022016
 

Toata splendoarea Iasului vazut noaptea este prezentata intr-un clip video remarcabil ce pare sa fi devenit viral pe internet.

Impunatoarele edificii din Capitala Moldovei, cum ar fi Palatul Culturii, Biserica Trei Ierarhi, Manastirea Golia, Biblioteca Centrala Universitara „M. Eminescu”, Teatrul National „V. Alecsandri”, Biserica Sf. Nicolae Domnesc, Univeristatea de Medicina, Grand Hotel Traian sau Cladirea Filarmonicii, toate sunt scoase in evidenta prin intermediul tehnicii „time-lapse” in superbul filmulet.

palatul culturii iasi

Iasi – Palatul Culturii (foto: Foxcrawl.ro)

Majoritatea cladirilor reprezentative ale orasului au vechimi cuprinse intre 100 si 500 de ani, arhitecturi superbe si sunt strans corelate cu istoria Moldovei si implicit a Romaniei.

Video-ul despre Iasi a fost realizat de proprietarul website-ului „alexursake.ro” si a aparut intre timp pe celebra platforma de stiri sociale reddit.com.

Si avand in vedere ca prea multe cuvinte devin deja de prisos, nu pot sa va spun decat sa vizionati imaginile din montajul de mai jos si….”enjoy them” 🙂

Iasi at Night: Time-Lapse Video by Alex Ursake

Feb 272016
 

Statiunea Durau este situata in comuna Ceahlau, judetul Neamt, la doar 8 km de lacul Izvorul Muntelui (pe cursul raului Bistrita), într-o zona superbă în partea de nord-vest a muntelui Ceahlau.

Durau: Muntele Ceahlau (Foxcrawl.ro)

Durau: Muntele Ceahlau (Foxcrawl.ro)

Principalele cai de acces sunt DN15, ce încojoară Lacul Izvorul Muntelui, precum si calea rutieră secundară DJ155F – cunoscută și sub denumirea de „axial”, care face legătura între Bicaz – Izvoru Muntelui – Durău – Ceahlău – Bistricioara. Pe DJ155F se circula cu restrictii insa daca urmati DN15 de la Bicaz la Poiana Teiului, veti vedea mai întâi o piatră mare de aproximativ 20 m înălțime la coada lacului, apoi veti ajunge in satul Ceahlau si in final la Durau, un loc renumit pentru aerul proaspăt și frumusețea naturală a peisajului.

Datorita atmosferei liniștite și a aerului curat, statiunea Durau este locul perfect pentru a vă relaxa și a scapa de stresul acumulat. Localizata la poalele pădurii de pini și înconjurata de un peisaj superb, Durau are un Bioclimat tonic-stimulent ce funcționează tot timpul anului, iar statiunea are numeroase posibilitati de cazare atat pentru sezonul de iarna si pentru cel de vara.

Manastirea Durau

Manastirea Durau

Statiunea reprezinta de asemenea si punctul de plecare catre rutelele montane de pe Ceahlau, spre Cabana Dochia si Cabana Fantanele. Traseele ce ghideaza turistii in masivul Ceahlau sunt marcate în mod corespunzător și reprezintă un punct de atracție principal în domeniul turismului. Puteți urca pe munte pana la partea superioara, atingand vârfurile Ocolașul Mare (1907 m) și Toaca (1904 m) sau admirand cascada Duruitoarea. De asemenea, la partea superioara a versantului, puteți vizita un schit care a fost construit în 1993.

În Durău puteti găsi, de asemenea, mănăstirea Durău, construită în 1835 și pictată de Nicolae Tonitza, care a folosit culori diluate în ceară.

Sumar al obiectivelor turistice din imprejurimile Duraului.
Parcul Național Ceahlău (care include rezervațiile Cascada Duruitoarea și Polița cu Crini, vârfurile Toaca și Ocolașul Mare), ariile naturale Piatra Teiului și Lacul Izvorul Muntelui.

Varful Ocolasul Mare din masivul Ceahlau

Varful Ocolasul Mare din masivul Ceahlau

Ansamblul Mănăstirii Durău (Biserica „Buna Vestire” pictată de Nicolae Tonitza, casa mitropolitului Veniamin Costachi, casa monahului Varahil Moraru, stăreția, clopotnița de zid și clopotnița de lemn), construcție secolul al XIX-lea, monument istoric.

Biserica de lemn „Sf. Voievozi” din Bistricioara, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric.

Spre Lacul Izvorul Muntelui

Spre Lacul Izvorul Muntelui

Ansamblul schitului „Sf. Ana” (biserică de lemn și turn-clopotniță) din Ceahlău, construcție sec. XVIII – XIX, monument istoric.

Ansamblul fostului schit Hangu (Biserica „Pogorârea Sf. Duh”, ruinele palatului cnejilor și zid de incintă) din Ceahlău, construcție
sec. XVII-XIX, monument istoric.

Teatrul Sătesc „Ion Calinderu” (azi muzeu) din Bicaz, construcție 1908-1912, monument istoric.

De asemenea se pot efectua vizite in zonele limitrofe la „Rezervatia naturala de zimbri din Muntii Ceahlau”, la celebrele manastiri din apropiere (Secu, Sihastrie, Neamt, Varatec si Agapia), manastirile din nordul Moldovei (Humorului, Sucevița, Moldovița, Putna, Dragomirna, Voronet), apoi Bicaz, Lacul Rosu Cheile, Borsec si statiune Vatra Dornei.

Vedere de pe Ceahlau spre Poiana Teiului

Vedere de pe Ceahlau spre Poiana Teiului

Harta ecoturistica a masivului Ceahlau

Harta ecoturistica a masivului Ceahlau

Stana de oi si capre pe versantii Ceahlaului

Stana de oi si capre pe versantii Ceahlaului

Un ied mai alintat facea pe

Un ied mai alintat facea pe „armasarul” stanei

Pensiuni si hoteluri in Durau sat

Pensiuni si hoteluri in Durau sat

In Durau se pot observa pensiuni frumoase

In Durau se pot observa pensiuni frumoase

Aspect rural si linistit la poalele Ceahlaului

Aspect rural si linistit la poalele Ceahlaului

Si bine-nteles nu putea sa lipseasca o ciorba de burta bine preparata

Si bine-nteles nu putea sa lipseasca o ciorba de burta bine preparata


Copyright foto: foxcrawl.ro
Video: Imagini din Durau, Neamt

Alte surse: CJ Neamt si Wikipedia

Oct 042015
 

România are toate sansele sa aiba o nouă rezervație a biosferei, după cea a Deltei Dunării, dacă UNESCO va fi de acord cu cererea autorităților noastre cu privire la Parcul Natural Porțile de Fier, a anunțat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor /MMAP/.

Dunarea aproape de Portile de Fier (wikimedia commons)

Dunarea aproape de Portile de Fier (wikimedia commons)

„Deocamdata în România există o singură arie protejată, rezervație a biosferei, și anume Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), deși mai există două arii protejate ce au și statutul de rezervație a biosferei, conferit înainte de 1989, dar care nu îndeplinesc criteriile strategiei de la Sevilia, din cauza absenței așezărilor umane. În acest context, există riscul ca aceste arii să-și piardă în viitor acest statut, ceea ce ar plasa România pe un loc codaș din punct de vedere al numărului de rezervații ale biosferei, chiar dacă la capitolul suprafață situația este mai bună prin RBDD”, precizează Anne Jugănaru, secretar de stat în ministerul de resort.

Din momentul in care ar fi declarat rezervație a biosferei, Parcul Natural Porțile de Fier va beneficia de o serie consecințe favorabile, cum ar fi: avantaje pentru comunitățile locale prin desfacerea produselor specifice zonei sub sigla noii rezervații, dezvoltarea turismului și încurajarea conservării tradițiilor culturale și populare ale zonei sub egida UNESCO, perspectiva dezvoltării cooperării cu Republica Serbia, prin crearea în viitor a unei rezervații a biosferei transfrontiere, similară Rezervației Biosferei Delta Dunării, în contextul în care partea sârbă a instituit un regim de protecție și conservare a naturii în cadrul Parcului Național Djerdap, crearea premiselor punerii în aplicare și a altor importante convenții internaționale din domeniul ocrotirii mediului înconjurător (Convenția Ramsar, Convenția UNESCO privind protecția patrimoniului natural universal etc, noteaza Romaniatv.

Parcul Natural Porțile de Fier este localizat pe malul stâng al Dunării, în partea de sud-vest a României si reprezintă răscrucea între localitățile Buziaș și Gura Văii. În perimetrul său intră și prelungirile sudice ale Munților Banatului (Locvei și Almăjului) și Munților Mehedinți, precum și o parte din podișul Mehedinți și fâșia de lac ce aparține teritoriului național.

Pe teritoriul cu o biodiversitate bogată a Parcului Porțile de Fier sunt incluse două arii de protecție specială avifaunistică, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România, respectiv: Cursul Dunării-Baziaș-Porțile de Fier (10.124,4 hectare) și Munții Almăjului-Locvei (118.141,6 hectare). De asemenea, începând din anul 2007, situl de importanță comunitară Porțile de Fier este parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000, în suprafață de 124.293 hectare

Ian 112014
 

Un superb spectacol cu muzica si focuri de artificii a avut loc la Iasi cu ocazia Revelionului 2014.

Concert foc artificii Iasi Revelion 2014

Revelion 2014 @ Palatul Culturii Iasi

Evenimentul a fost organizat in centrul capitalei Moldovei chiar in fata Palatului Culturii iar spectacolul visual si coloana sonora au fost perfect sincronizate dupa cum se poate observa in video-urile de mai jos.

Pe langa focul de artificii de 20 de minute, iesenii au savurat si spectacolul muzical oferit de diferiti artisti si trupe precum Ovidiu Lipan Ţăndărică, Fanfara 10 Prăjini, DJ Project şi Adela Popescu, DJ Rhino şi Sylvia, Raluka şi trupa Roşu si Negru.

Concertul de revelion si petrecerea in aer liber din fata Palatului culturii au fost sponsorizate si organizate de catre Primaria Iasi care a alocat 24.000 de euro pentru artistii invitati, 15.000 de euro pentru ridicarea scenei si 20.000 de euro pentru focul de artificii ce a luminat cerul cu tot felul de efecte luminoase in cascada.

Show-ul a inceput la ora ora 20:00 si s-a incheiat dupa miezul noptii in noul an la ora 01:00.

Video: Foc artificii la Palatul Culturii din Iasi de Revelion 2014

Video: Spectacol de lumini la Iasi cu ocazia Revelionului 2013-2014

Noaptea de Revelion a adus un concert superb si un foc de artificii spectaculos la Iasi

Noaptea de Revelion a adus un concert superb si un foc de artificii spectaculos la Iasi


Iasi foc artificii revelion 2013-2014

Mii de ieseni s-au adunat in noaptea dintre ani pentru a admira showul luminos

Noi 012013
 

The Guardian plaseaza Pădurea Hoia-Baciu din judeţul Cluj în top 10-ul celor mai tari destinaţii de Halloween.

Padurea Hoia Baciu

Padurea Hoia din Cluj-Napoca, un loc al efectelor paranormale (Public Domain)

Cand vine vorba de locuri inspaimantatoare pe teritoriul Romaniei, majoritatea turistilor dornici de senzatii tari si se gandesc doar la Castelul Bran, o fortareata asociata cu binecunoscutul caracter Dracula. Daca vreti insa sa gasiti un loc cu adevarat infiorator, se pare ca trebuie sa cautati Pădurea Hoia-Baciu aflata chiar in Cluj-Napoca (pentru cei din insula, Wizzair zboara la Cluj direct de la Luton).

Jurnalistii britanici considera ca Romania are o duzina de paduri inspaimaintatoare (e bine ca inca le mai avem) insa Hoia este aparent sursa multor povesti cu fantome și OZN-uri ce au devenit parte integranta a folclorului mioritic, si care-i confera padurii o atmosfera enigmatica a la „Blair Witch Project”.

Pe langa Padurea Hoia, celelalte locuri recomandate pentru a petrece de Halloween sunt: Osuarul Sedlec Kutna Hora din Republica Cehă, ) Oraşul Morţilor din Ossetia de Nord (Rusia), Catacombele Capucinilor din Palermo, Sicilia; Dealul Crucilor din Šiauliai, Lituania; Cripta Santa Maria din Roma, Italia; Cripta Capucinilor din Brno, Republica Cehă; Capela craniilor din Kudowa-Zdrój, Polonia; Casa oaselor din Hallstatt, Austria si Mumiile Vodnjan din Vodnjan, Croația.

In ultima jumatate de secol Pădurea Hoia-Baciu si-a croit traseu spre faima datorita mărturiile numeroaselor persoane care afirma că au vazut aici fenomene ciudate. Forme stranii, lumini inexplicabile, tot felul de OZN-uri, copaci miscatori sau zgomote indescifrabile au stat la baza a nenumarate discuţii contradictorii ce au captat din cand in cand si atentia savantilor.

Unele din aceste enigme sunt „confirmate” de poze pe care diferiti amatori de senzational le-au facut in Pădurea Hoia-Baciu.

Oct 202013
 

Care este cel mai periculos sau mai pitoresc traseu din Romania? Transfagarasan, Transalpina sau altul? Intrebarea asta reprezinta probabil marea dilema romaneasca desi raspunsul e relativ in functie de gusturile calatorului.

Transfagarasan

Transfagarasanul, unul dintre cele mai spectaculoase si frumoase tresee montane din Romania (Wikimedia / Andrei Stroie)

Probabil ca cea mai viabila metoda in stabilirea unei statistici, o reprezinta filmatul traseelor de la un capat la celalalt urmat de un sondaj al utilizatorilor. Bine-nteles ca nenumarate filmulete video cu „Transalpina Vs Transfagarasan” au fost realizate si publicate pe interent, iar unul din clipurile cele mai reusite este cel pentru trafictube.ro (vedeti video mai jos).

Se pare ca la capitolul dificultate Transalpina are castig de cauza in special datorita curbelor foarte strânse la care se adauga faptul că nefinalizarea lucrărilor pe o lungime destul de mare face ca traseul respectiv sa fie lipsit de parapeti, indicatoare sau marcaje.

Transfagarasanul este considerat mai putin periculos decat Transalpina datorita calitatii infrastructurii sale dar este considerat de multi un castigator la capitolul priveliste. Intr-adevar, si cei de la Top Gear ar fi de acord cu asta.

Transalpina este soseaua cu cea mai mare elevatie din Romania (2145 m) si mai este denumita „Drumul regelui” de catre locuitorii din zona. Are o istorie destul de indelungata si bogata dar cumva invaluita in mister datorita incertitudinilor privind inceputurile sale. In timpurile moderne drumul este privit ca fiind construit in timpul regelui Carol al II-lea și reconstruit ulterior în timpul al doilea război mondial de către armata germana.

Conform povestilor si tot felului de zvonuri, Nicolae Ceaușescu a aprobat proiectul Transfagarasan (DN7C), cu ambitia de a surclasa Transalpina (asta pelanga alte motive cum ar fi cele militare). Deci istoria Transfagarasanului (2034 m) pare una destul de scurta, traseul fiind proiectat si construit în timpul regimului comunist intre 1970 si 1974.

Cel mai tare, mai spectaculos si mai pitoresc drum din Romania???