Iun 232017
 

România este o ţara de poveste cu peisaje si edificii splendide, iar de data asta se poate lăuda cu un oraş cu străzi pavate cu aur, scrie Mediafax.

Baia Sprie

Baia Sprie (Foto: Wikimedia Commons)

Particularitatea aceasta vine în urma exploatărilor industriale ale aurului, fiind în acelaşi timp şi un oraş reprezentativ în Europa din această cauză.

Este vorba de Baia Sprie din judeţul Maramureş. Aici s-a extras aur de pe timpul dacilor, fiind o zonă liberă de ocupaţia romană. Cea mai prolifică perioadă pentru extragerea aurului se pare că a fost în jurul anului 1700, când, spun documentele vremii, existau 75 de exploatări aurifere. Aurul a fost extras până în 2006, când s-a închis ultima mină.

„Oraşul Baia Sprie putem să spunem că are mai multe drumuri pavate cu aur. Poate că nu este singurul din ţară. Ne-am întreabat de multe ori cum putem să fim atât de săraci financiar când noi nu putem asfalta aceste drumuri pentru că am acoperi aurul din ele.

Da, chiar există pe orice drum de pe Dealul Minei, oriunde ai păşi, iei o piatră şi o duci la analize, sigur găseşti o mică cantitate de aur”, spune Dorin Paşca, primarul oraşului.
Foto credit: By Cristi [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Ian 112017
 

Zapada care a acoperit soselele Bucurestiului in ultimele 24 de ore, i-a dat batai de cap Primarului General Gabriela Firea si echipei sale administrative care s-a dovedit a fi neputincioasa in fata intemperiilor naturii, astfel ca mai multe bulevarde au ramas intepenite sub troienele imense de nameti.

Cei care au avut cel mai mult de suferit au fost pietonii care s-au vazut nevoiti sa imparta partea carosabila a soselelor cu soferii avand in vedere ca trotuarele si refugiile statiilor de tramvai si autobuz nu au fost deszapezite.

Desi haosul a pus stapanire pe autoritatile locale, o bucuresteanca nu s-a lasat descurajata si a profitat de situatie pentru a-si testa veleitatile sportive: in loc sa se chinuie sa razbata prin mormanele de zapada, aceasta a iesit cu schiurile pe strada, spre uimirea tuturor concetatenilor care au observat-o.

schiuri bucuresti

La ce-ti mai trebuie transport in comun daca ai schiuri


Sursă foto: cont Facebook Poliţiştii au umor

 Posted by at 7:51 pm
Sep 192016
 

Aceasta este cu siguranta una dintre cele mai spendide fotografii ale unei furtuni nocturne.

Imaginea a fost facuta in timpul unui zbor de noapte si surprinde momentul cand un fulger se dezlantuie in mijlocul unei turbulente atmosferice deasupra Oceanului Pacific

Imagine splendida a unei furtuni surprinsa din avion (Santiago Borja)

Imagine splendida a unei furtuni surprinsa din avion (Santiago Borja)

Fotografia a fost realizata de pilotul Santiago Borja din cockpitul avionului ce-l pilota in jurul altitudinii de 11,000 de metri in drum spre America de Sud.

Borja a spus că a fost dificil sa faca poza pe timp de noapte si in timpul unui zbor cu zdruncinaturi. „Furtunile sunt dificil de fotografiat din cauza rapiditatii fulgerului, inexistentei unui trepied si prezentei reflectiilor de la luminile interioare”, a declarat Borja pentru Washington Post.

„Îmi place această fotografie foarte mult pentru că poți simți dimensiunea uimitoare a furtunii și a puterii sale”, a spus Borja. „Dar, în același timp, este minunat modul în care în care poți zbura linistit în jurul ei fara ca avionul sa fie afectat in vreun fel.”

Fotografia a fost făcută cu un aparat de fotografiat Nikon D750 la sud de Panama din cabina unui Boeing 767-300 al companiei Ecuador Airlines.

„Ma bucur în primul rând de natură, peisaje și atractii urbane”, a spus Borja. „Din moment ce-mi car camera foto peste tot, am început să surprind furtuni și în timpul zborului combinând astfel cele două mari pasiuni ale mele: zburatul și fotografia.”

Sep 192016
 

Plaiurile mioritice sunt extrem de bogate in legende iar zona Muntilor Bucegi nu face exceptie de la acest capitol. Una dintre aceste legende pare sa fie ceva mai interesanta pentru anumiti experti deoarece sustine ca Muntii Carpati ar fi strabatuti de sute de kilometri de tuneluri subterane despre care nu se stie deocamdata daca au fost sapate de om sau de vreo forta a naturii, noteaza b1.ro.

sfinxul bucegi

Sfinxul din Bucegi (foto: wikimedia commons)

Se mai spune ca celebrul Pentagon american ar fi in cunostinta de cauza ca sub Bucegi ar exista o poarta gigantica din piatra (despre care legendele spun ca ar duce catre o alta lume), in fata careia se afla un baraj energetic ce are puterea de a transforma orice obiect in praf fin.

Miturile mai fac referire si la un sanctuar dacic ce s-ar afla pe Vârful Omu si pe crestele inconjuratoare, la existenta unei zone cu radiatii foarte mari sau la existența unor tezaure deosebit de valoaroase precum si comori ingropate de zeci de generatii de conducatori.

Primele studii ce au vizat Muntii Bucegi au fost facute abia in anul 1927, in extremitatea estica a masivului, pe Valea Ialomitei, intr-o zona cunoscuta sub numele de “sapte izvoare”. Cercetarile au inclus o analiza a apei unui izvor care, spre stupoarea cercetatorilor, s-a constatat ca are zero bacterii. Aceasta situatie pare sa fie unica în lume. Alte analize au fost realizate mult mai tarziu, prin anii ’80.

Aug 272016
 

Transalpina sau DN67C este localizata in Munții Parâng din Carpații Meridionali, si este unul dintre cele mai importante drumuri ale Munților Carpați. De la sud la nord, face legatura intre Novaci, in judetul Gorj si Sebeș în judetul Alba.

Transalpina

Transalpina (foto: wikimedia commons)

Istoricul acestui traseu inca neclar. Unele surse susțin că a fost construit prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărțile de istorie este trecut sub denumirea de „coridorul IV strategic roman”.

Alte surse mentioneaza ca drumul, care mai este denumit si „Drumul regelui” de către localnici, a fost dezvoltat in perioada regelui Carol al II-lea și refacut în al doilea război mondial de către trupele germane.

Cert este că acest traseu, cunoscut ca „Poteca Dracului”, a fost inițial o potecă de munte, folosită de către păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munții cu turmele de oi în Țara Românească.

Conform unor zvonuri, Nicolae Ceaușescu a construit Transfăgărășanul (DN7C), în timpul regimului sau comunist, tocmai pentru a depasi grandoarea si maretia Transalpinei.

Cel mai înalt punct de pe Transalpina este localizat la Pasul Urdele, unde altitudinea este de 2,145 metri deasupra nivelului mării. Având în vedere altitudinea inalta, drumul este închis în timpul lunilor reci ale anului. Lucrari de anvergura au inceput in 2007 pentru a transforma acest traseu magnific într-un drum expres modern (148 km), care ar permite un tranzit rapid între Oltenia și Transilvania.

Rânca, o stațiune nou dezvoltată, este situată la partea sudica a Transalpinei.

Frumusetea Transalpinei este prezentata in nenumarate reportaje, filme documentare precum si clipuri video ca cel de mai jos.

Transalpina

Transalpina Romania din masina pentru cei care nu ati ajuns inca acolo 😉

Posted by Romania Kingdom on Thursday, 25 August 2016

Sursa foto: Saturnian [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Mar 022016
 

Toata splendoarea Iasului vazut noaptea este prezentata intr-un clip video remarcabil ce pare sa fi devenit viral pe internet.

Impunatoarele edificii din Capitala Moldovei, cum ar fi Palatul Culturii, Biserica Trei Ierarhi, Manastirea Golia, Biblioteca Centrala Universitara „M. Eminescu”, Teatrul National „V. Alecsandri”, Biserica Sf. Nicolae Domnesc, Univeristatea de Medicina, Grand Hotel Traian sau Cladirea Filarmonicii, toate sunt scoase in evidenta prin intermediul tehnicii „time-lapse” in superbul filmulet.

palatul culturii iasi

Iasi – Palatul Culturii (foto: Foxcrawl.ro)

Majoritatea cladirilor reprezentative ale orasului au vechimi cuprinse intre 100 si 500 de ani, arhitecturi superbe si sunt strans corelate cu istoria Moldovei si implicit a Romaniei.

Video-ul despre Iasi a fost realizat de proprietarul website-ului „alexursake.ro” si a aparut intre timp pe celebra platforma de stiri sociale reddit.com.

Si avand in vedere ca prea multe cuvinte devin deja de prisos, nu pot sa va spun decat sa vizionati imaginile din montajul de mai jos si….”enjoy them” 🙂

Iasi at Night: Time-Lapse Video by Alex Ursake

Feb 272016
 

Statiunea Durau este situata in comuna Ceahlau, judetul Neamt, la doar 8 km de lacul Izvorul Muntelui (pe cursul raului Bistrita), într-o zona superbă în partea de nord-vest a muntelui Ceahlau.

Durau: Muntele Ceahlau (Foxcrawl.ro)

Durau: Muntele Ceahlau (Foxcrawl.ro)

Principalele cai de acces sunt DN15, ce încojoară Lacul Izvorul Muntelui, precum si calea rutieră secundară DJ155F – cunoscută și sub denumirea de „axial”, care face legătura între Bicaz – Izvoru Muntelui – Durău – Ceahlău – Bistricioara. Pe DJ155F se circula cu restrictii insa daca urmati DN15 de la Bicaz la Poiana Teiului, veti vedea mai întâi o piatră mare de aproximativ 20 m înălțime la coada lacului, apoi veti ajunge in satul Ceahlau si in final la Durau, un loc renumit pentru aerul proaspăt și frumusețea naturală a peisajului.

Datorita atmosferei liniștite și a aerului curat, statiunea Durau este locul perfect pentru a vă relaxa și a scapa de stresul acumulat. Localizata la poalele pădurii de pini și înconjurata de un peisaj superb, Durau are un Bioclimat tonic-stimulent ce funcționează tot timpul anului, iar statiunea are numeroase posibilitati de cazare atat pentru sezonul de iarna si pentru cel de vara.

Manastirea Durau

Manastirea Durau

Statiunea reprezinta de asemenea si punctul de plecare catre rutelele montane de pe Ceahlau, spre Cabana Dochia si Cabana Fantanele. Traseele ce ghideaza turistii in masivul Ceahlau sunt marcate în mod corespunzător și reprezintă un punct de atracție principal în domeniul turismului. Puteți urca pe munte pana la partea superioara, atingand vârfurile Ocolașul Mare (1907 m) și Toaca (1904 m) sau admirand cascada Duruitoarea. De asemenea, la partea superioara a versantului, puteți vizita un schit care a fost construit în 1993.

În Durău puteti găsi, de asemenea, mănăstirea Durău, construită în 1835 și pictată de Nicolae Tonitza, care a folosit culori diluate în ceară.

Sumar al obiectivelor turistice din imprejurimile Duraului.
Parcul Național Ceahlău (care include rezervațiile Cascada Duruitoarea și Polița cu Crini, vârfurile Toaca și Ocolașul Mare), ariile naturale Piatra Teiului și Lacul Izvorul Muntelui.

Varful Ocolasul Mare din masivul Ceahlau

Varful Ocolasul Mare din masivul Ceahlau

Ansamblul Mănăstirii Durău (Biserica „Buna Vestire” pictată de Nicolae Tonitza, casa mitropolitului Veniamin Costachi, casa monahului Varahil Moraru, stăreția, clopotnița de zid și clopotnița de lemn), construcție secolul al XIX-lea, monument istoric.

Biserica de lemn „Sf. Voievozi” din Bistricioara, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric.

Spre Lacul Izvorul Muntelui

Spre Lacul Izvorul Muntelui

Ansamblul schitului „Sf. Ana” (biserică de lemn și turn-clopotniță) din Ceahlău, construcție sec. XVIII – XIX, monument istoric.

Ansamblul fostului schit Hangu (Biserica „Pogorârea Sf. Duh”, ruinele palatului cnejilor și zid de incintă) din Ceahlău, construcție
sec. XVII-XIX, monument istoric.

Teatrul Sătesc „Ion Calinderu” (azi muzeu) din Bicaz, construcție 1908-1912, monument istoric.

De asemenea se pot efectua vizite in zonele limitrofe la „Rezervatia naturala de zimbri din Muntii Ceahlau”, la celebrele manastiri din apropiere (Secu, Sihastrie, Neamt, Varatec si Agapia), manastirile din nordul Moldovei (Humorului, Sucevița, Moldovița, Putna, Dragomirna, Voronet), apoi Bicaz, Lacul Rosu Cheile, Borsec si statiune Vatra Dornei.

Vedere de pe Ceahlau spre Poiana Teiului

Vedere de pe Ceahlau spre Poiana Teiului

Harta ecoturistica a masivului Ceahlau

Harta ecoturistica a masivului Ceahlau

Stana de oi si capre pe versantii Ceahlaului

Stana de oi si capre pe versantii Ceahlaului

Un ied mai alintat facea pe

Un ied mai alintat facea pe „armasarul” stanei

Pensiuni si hoteluri in Durau sat

Pensiuni si hoteluri in Durau sat

In Durau se pot observa pensiuni frumoase

In Durau se pot observa pensiuni frumoase

Aspect rural si linistit la poalele Ceahlaului

Aspect rural si linistit la poalele Ceahlaului

Si bine-nteles nu putea sa lipseasca o ciorba de burta bine preparata

Si bine-nteles nu putea sa lipseasca o ciorba de burta bine preparata


Copyright foto: foxcrawl.ro
Video: Imagini din Durau, Neamt

Alte surse: CJ Neamt si Wikipedia

Oct 042015
 

România are toate sansele sa aiba o nouă rezervație a biosferei, după cea a Deltei Dunării, dacă UNESCO va fi de acord cu cererea autorităților noastre cu privire la Parcul Natural Porțile de Fier, a anunțat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor /MMAP/.

Dunarea aproape de Portile de Fier (wikimedia commons)

Dunarea aproape de Portile de Fier (wikimedia commons)

„Deocamdata în România există o singură arie protejată, rezervație a biosferei, și anume Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), deși mai există două arii protejate ce au și statutul de rezervație a biosferei, conferit înainte de 1989, dar care nu îndeplinesc criteriile strategiei de la Sevilia, din cauza absenței așezărilor umane. În acest context, există riscul ca aceste arii să-și piardă în viitor acest statut, ceea ce ar plasa România pe un loc codaș din punct de vedere al numărului de rezervații ale biosferei, chiar dacă la capitolul suprafață situația este mai bună prin RBDD”, precizează Anne Jugănaru, secretar de stat în ministerul de resort.

Din momentul in care ar fi declarat rezervație a biosferei, Parcul Natural Porțile de Fier va beneficia de o serie consecințe favorabile, cum ar fi: avantaje pentru comunitățile locale prin desfacerea produselor specifice zonei sub sigla noii rezervații, dezvoltarea turismului și încurajarea conservării tradițiilor culturale și populare ale zonei sub egida UNESCO, perspectiva dezvoltării cooperării cu Republica Serbia, prin crearea în viitor a unei rezervații a biosferei transfrontiere, similară Rezervației Biosferei Delta Dunării, în contextul în care partea sârbă a instituit un regim de protecție și conservare a naturii în cadrul Parcului Național Djerdap, crearea premiselor punerii în aplicare și a altor importante convenții internaționale din domeniul ocrotirii mediului înconjurător (Convenția Ramsar, Convenția UNESCO privind protecția patrimoniului natural universal etc, noteaza Romaniatv.

Parcul Natural Porțile de Fier este localizat pe malul stâng al Dunării, în partea de sud-vest a României si reprezintă răscrucea între localitățile Buziaș și Gura Văii. În perimetrul său intră și prelungirile sudice ale Munților Banatului (Locvei și Almăjului) și Munților Mehedinți, precum și o parte din podișul Mehedinți și fâșia de lac ce aparține teritoriului național.

Pe teritoriul cu o biodiversitate bogată a Parcului Porțile de Fier sunt incluse două arii de protecție specială avifaunistică, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România, respectiv: Cursul Dunării-Baziaș-Porțile de Fier (10.124,4 hectare) și Munții Almăjului-Locvei (118.141,6 hectare). De asemenea, începând din anul 2007, situl de importanță comunitară Porțile de Fier este parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000, în suprafață de 124.293 hectare

Iul 292014
 

O fotografie facuta de un pasager al unui zbor operat de compania Southwest Airlines, prezinta momentul magnific in care un fulger loveste Pamantul.

Imagine impresionanta din avion cu un fulger lovind solul (Twitter/Gina Hyams)

Imagine impresionanta din avion cu un fulger lovind solul (Twitter/Gina Hyams)

Imortalizarea unui astfel de eveniment natural cu un aparat de fotografiat este aparent o raritate pe care chiar si cei mai buni fotografi din lume ar fi invidiosi.

Este nevoie de echipament high-tech, răbdare si bine-nteles mult noroc, dar Gina Hyams, o femeie din New Jersey care statea pe locul de la fereastra în timp ce zbura spre Denver, a fost înzestrata cu toate acestea chiar la momentul potrivit.

Ea a reușit să fotografieze fulgerul in timp ce aeronava survola spatiul aerian sub un plafon de nori negri.

Uimitoarea imagine a fost postata de Gina pe contul ei de Twitter și a devenit virala in blogosferă și pe siteurile de socializare.

Iul 262014
 

Rodos este o insulă în Grecia, situată în partea de est a Marii Egee. Este cea mai mare dintre insulele Dodecaneze în ceea ce privește suprafața și populația, cu o populație de 115,490 (recensământul din 2011), și, de asemenea, capitala istorică a grupului insular.

Orașul resedinta al insulei și sediul municipalității este de Rodos. Orașul Rodos avea 50636 de locuitori în anul 2011. Acesta este situat la nord-est de Creta, sud-est de Atena și în apropierea coastei Anatoliei din Turcia. Porecla Rhodes vine de la „Insula Cavalerilor.

Punct de vedere istoric, Rodos a fost celebra la nivel mondial pentru Colosul din Rhodos, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Partea medievala a orașului Rodos a fost declarata parte a Patrimoniului Mondial. Astăzi, ea este una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa.