400 km/h: Airbus prezintă cel mai rapid elicopter la Paris Air Show 2017

Elicoptere de mare viteză nu trebuie să mai fie privite ca niste aparate zgomotoase și mari consumatoare de combustibil. Asta deoarece un nou design a fost prezentat zilele acestea de către Airbus Helicopters, la târgul aviatic de la Paris. Airbus susține că noul elicopter poate ajunge o viteză de croazieră de 400 km/h 250 mph), fără a genera vuiete asurzitoare sau a face vreun compromis în ceea ce privește sustenabilitatea.

Racer Airbus Helicopters
Elicopterul „Racer” poate atinge 400 km/h (Foto: Airbus Helicopters)
Conceptul ce poarta numele de – „Racer“ – Rapid & Cost-Efficient Rotorcraft – și a fost dezvoltat ca parte a programului de cercetare european Clean Sky 2, care are ca scop reducerea emisiillor de dioxid de carbon și a nivelului de zgomot.

Elicopterul „Racer” este dotat cu un rotor principal dar și cu rotoare suplimentare mai mici, care ofera o aerodinamică mai eficientă, crescând nivelul portantei și a vitezei de deplasare.

Rotoarele sunt de asemenea optimizate pentru a minimiza zgomotul. Un „Eco Mode“ va contribui la creșterea eficienței in ceea ce priveste consumul de combustibil. Opțiunea este însă în curs de testare de către producătorul de motoare, potrivit Airbus Helicopters, și ar permite in timpul zborului o functionare de tip „start și stop“ a unuia dintre motoare pentru a economisi combustibil și a creste autonomia. De asemea, o greutate redusă a elicopterului va imbunătăti eficiența consumului de carburant precum și aerodinamica aparatului.

Construcția elicopterului Racer este prevazută să înceapă în 2019, cu primele teste de zbor planificate pentru anul următor.

Video: Airbus dezvaluie cel mai rapid elicopter: „RACER”

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *