Iun 212017
 

Un amic bun explica pe pagina sa de Facebook, gafa parlamentarilor de la minoritati care desi au vrut sa para impartiali la votul motiunii de cenzura, ei de fapt l-au ajutat nesperat pe Liviu Dragnea!!!

Varujan Pambuccian

Varujan Pambuccian (Foto: Facebook)

„Ce buna e politichia asta damboviteana, ca ne mai stimuleaza neuronii la putina matematica. Astazi va supun atentiei „Paradoxul lui Pambuccian”.

Distinsul matematician-astronom Varujan Pambuccian sustine ca grupul minoritatilor etnice din parlament (altele decat cea maghiara) a decis sa participe la votul motiunii de cenzura, pentru a nu favoriza nici o tabara in disputa interna din PSD, Dragnea vs. Grindeanu. Ca sa citez,

„Vom vota fiecare cum crede de cuviinţă, fără ca niciunul dintre noi, nici eu, nici nimeni să ştie cum a votat celălalt coleg. Este singura soluţie prin care trecem un grup prin baricadele pe care le-aţi creat şi le-aţi dus dincolo de un partid, fără să fim în nicio baricadă şi neinteresându-ne absolut deloc niciuna dintre baricade”.

Dar oare chiar asa e? Pai hai sa analizam cat de „impartiala” a fost aceasta abordare…

Ca sa construim un model matematic bazat pe declaratia de mai sus, fiecare parlamentar din acest grup de 15 parlamentari (prezenti), impartial fiind (in lipsa altor informatii, principiul entropiei maxime „spune” ca este impartial), voteaza aleator, impartindu-si votul ‘pro’ sau ‘contra’ cu probabilitati egale, de 1/2, independent unul de altul; o explicatie ulterioara a lui Pambu (pe FB) confirma faptul ca, cel putin el, asa a procedat.

In acest model, Dragnea este avantajat de orice vot ‘pro’, in timp ce Grindeanu este favorizat DOAR daca TOTI cei 15 parlamentari ai grupului voteaza ‘contra’. Sa calculam acum probabilitatile aferente: probabilitatea cu care este avantajat Grindeanu = (1/2)^15 = ceva muuuult sub 1% (e cam 0.00003, pentru curiosi); restul, adica peste 99%, inseamna avantaj „daddy”, c’asa-i in tenis 🙂

Singura varianta in care votul unui astfel de grup ar favoriza in mod egal ambele tabere este cand grupul respectiv se reduce la un singur individ. Asadar, ajungem la paradoxul in care fiecare parlamentar din acest grup a fost perfect impartial (luat individual), insa grupul in ansamblul sau l-a favorizat pe Dragnea cu un procent de peste 99%. Asta este „Paradoxul lui Pambuccian” 🙂

P.S. Chiar si in paradigma in care „a nu favoriza nici o tabara” ar insemna o distributie egala a voturilor intre cele doua tabere (ceea ce oricum e fals – o consider de dragul teoriei), in practica asta nu e posibil, intrucat 15 nu este numar par, deci automat o tabara ar fi primit mai multe voturi decat cealalta.

Iun 212017
 

Motiunea de cenzura pentru daramarea Guvernului Grindeanu a trecut cu 241 de voturi „pentru”. Majoritatea alesilor PSD si ALDE au executat ordinul lui Liviu Dragnea de a vota motiunea, dar au fost si excepții.

parlamentul romaniei

Parlamentul Romaniei (foto: revista22.ro)

Victor Ponta impreuna cu alti 13 parlamentari ai PSD și ALDE au incercat sa-l ajute pe premierul Sorin Grindeanu votand impotriva motiunii, lipsind de la vot sau fiind prezenti fara sa voteze. Din nefericire, nu a fost suficient pentru ca „tradarea” a venit din partea a 15 (din total de 17) deputati ai grupului minoritarilor care s-au decis sa voteze in cadrul asa-zisei motiuni „PSD contra PSD”.

Votul din cadrul motiunii de miercuri a aratat ca partidele conduse de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu nu doar ca si-au demis propriul Guvern dar au pierdut si majoritatea parlamentara.

Au absentat de la vot:
– Adrian Nicolae Diaconu, senator PSD de Timiș
– Eugen Dogariu, senator PSD de Timiș
– Marina-Adelina Coste, deputat PSD de Bihor
– Bianca-Miruna Gavriliță, deputat PSD de Timiș
– Luminița-Maria Jivan, deputat PSD de Caraș-Severin
– Ion Mocioalcă, deputat PSD de Caraș-Severin
– Cătălin-Marian Rădulescu, deputat PSD de Argeș
– Ion Spânu, deputat PSD de Caraș-Severin

Au fost prezenți, dar nu au votat:
– Nicolae Bănicioiu, deputat PSD de Iași
– Adrian-Radu Pau, deputat PSD de Timiș
– Alfred-Robert Simonis, deputat PSD de Timiș
– Alin Vasile Văcaru, deputat PSD de Gorj

Au votat și, potrivit propriei declarații, au votat contra moțiunii:
– Radu Borza, deputat ALDE de Brașov.
Sursa: Digi24.ro

Iun 212017
 

Motiunea de cenzura declansata de PSD impotriva guvernului Grindeanu a fost votata de 241 de parlamentari, era nevoie de 233 de voturi. 15 parlamentari de la grupul minoritatilor au votat la motiunea de cenzura, doi au absentat.

Avand in vedere ca 14 parlamentari ai PSD si ALDE nu si-au girat votul (unii lipsind de la vot, in timp ce altii au fost in sala, dar nu au votat), pare sa fie destul de clar ca Liviu Dragnea a fost salvat de catre cei 15 deputati de la minoritati care s-au sucit in ultimul moment si au decis sa participe la mascarada.

Seful grupului minoritatilor din Parlament, Varujan Pambuccian, anuntase inca dinainte de vot ca membrii grupului au decis ca fiecare sa voteze „cum crede de cuviinţă”. „Primul impuls a fost să nu participăm la vot. După aceea ne-am dat seama că neparticiparea înseamnă să fii automat într-una dintre tabere”, a mai spus Pambuccian.

Practic, au hotarat sa voteze ajungand sa fie propriu-zis intr-una dintre tabere.

Situatia deputatilor minoritatilor:
Adnagi Slavoliub (Uniunea Sarbilor) – prezent
Csokany Petronela-Mihaela (Uniunea Bulgara din Banat) – prezent
Firczak Iulius Marian (Uniunea Culturala a Rutenilor) – prezent
Furic Iarco (Uniunea Democratica a Slovacilor si Cehilor) – prezent
Gant Ovidiu Victor (Forumul Democrat al Germanilor) – absent
Ghera Giureci-Slobodan (Uniunea Croatilor) – prezent
Grosaru Andi-Gabriel (Asociatia Italienilor) – prezent
Ibram Iusein (Uniunea Democrata Turca) – prezent
Ignat Miron (Comunitatea Rusilor Lipoveni) – prezent
Longher Victoria (Uniunea Polonezilor din Romania „Dom Polski”) – absent
Pambuccian Varujan (Uniunea Armenilor) – prezent
Petretchi Nicolae-Miroslav (Uniunea Ucrainenilor) – prezent
Popescu Mariana-Venera (Asociatia Macedonenilor) – prezent
Stoica Bogdan-Alin (Liga Albanezilor) – prezent
Vasile Daniel (Partida Romilor „Pro-Europa”) – prezent
Vexler Silviu (Federatia Comunitatilor Evreiesti) – prezent
Zisopol Dragos Gabriel (Uniunea Elena din Romania) – prezent

Iun 212017
 

Fostul sef de stat, Traian Basescu, trage concluzia ca rezultatul votului la motiunea de cenzura impotriva guvernului Grindeanu indica pierderea de portanta a coalitiei PSD-ALDE. De fapt, Basescu vrea sa arate ca actuala coalitie de guvernare nu mai are majoritate in Parlament.

„Dragnea şi Tăriceanu, aţi pierdut! Fără voturile minorităţilor, moţiunea de cenzură nu ar fi trecut. Alianţa PSD-ALDE a pierdut majoritatea. Deci, este normal să piardă şi guvernarea”, a scris Traian Băsescu pe contul său de Facebook.

Seful Partidului Miscarea Populara se refera astfel la rezultatul votului privind motiunea de cenzura de miercuri, care a trecut cu 241 voturi ”pentru” si 10 voturi ”impotriva”.

Iun 192017
 

Presedintele PSD Liviu Dragnea s-a intalnit cu liderul UDMR Kelemen Hunor, caruia i-a promis ca maghiarii vor detine trei portofolii in viitorul Guvern, dar si postul de vicepremier. Toate aceste concesii sunt oferite pentru ca UDMR sa voteze motiunea de cenzura a PSD impotriva guvernului Grindeanu.

kelemen hunor

Kelemen Hunor negociaza pe votul pesedistilor (foto: dcnews.ro)

Diferite surse politice au declarat pentru „Adevărul” că Liviu Dragnea si Kelemen Hunor au avut recent cateva discutii, „chiar dinainte sa inceapă criza politica”, pe tema formarii unui nou Guvern.

Dragnea si Hunor au avut o intalnire in care seful social-democrat i-a cerut presedintelui UDMR sa sustina asa numita motiune de cenzura „PSD contra PSD” prin care social democratii vor sa-si darame intr-un mod absurd propriul guvern pe care l-au girat cu cateva luni in urma. Dragnea a fost de acord sa-i dea lui Hunor functia de vicepremier, precum si conducerea a 3 ministere in urmatorul guvern.

Pe langa toate acestea, PSD a convocat in regim fulger 3 comisii in Camera Deputatilor pentru a aproba un proiect de interes pentru UDMR.

Iun 192017
 

Trei comisii parlamentare din Camera Deputatilor au fost convocate in stil alert pentru a da un raport pentru proiectul de lege al celor de la UDMR, depus abia la finalul lunii mai, prin care se scade pragul de 20%, cat este in prezent, la 10% al numarului persoanelor apartinand minoritatii nationale din totalul populatiei unei localitati necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne, dar si introducerea conceptului „numar semnificativ de cetateni” in acest caz.

Tariceanu, Dragnea si Hunor (foto: romanialibera.ro)

Deputatii din trei comisii – juridica, drepturile omului si administratie au fost chemati in jurul orei 16.30 pentru ora 18.00 la sedinta pe acest proiect. Mai mult, cei din comisia juridica avuserera deja sedinta si, la cateva minute dupa incheierea ei, au primit SMS pentru ora 18.00, au precizat surse parlamentare pentru HotNews.ro.

Mai concret, prin proiect se modifica articolul 19 alineatul (1), astfel:
(1) In unitatile administrativ-teritoriale, in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 10% din numarul total al locuitorilor care si-au declarat apartenenta etnica sau in care exista un numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatilor nationale, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale au obligatia sa asigure in raporturile cu acestia, folosirea limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte.

Prin numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatii nationale se intelege:
a) 10.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este mai mare de 100.000;
b) 2.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 50.000 – 100.000;
c) 1.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 25.000 – 50.000;
d) 500 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 10.000 si 25.000;
e) 300 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este sub 10.000.

Iun 172017
 

Proaspatul nominalizat la functia de Secretar General al Guvernului (SGG), Victor Ponta, i-a sugerat Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea, sa lase gargara politica si sa-si arate competenta fata de bucuresteni avand in vedere ca o furtura a facut ravagii in capitala smulgand copaci si distrugand autovehicule.

Victor Ponta

Victor Ponta o critica pe Gabi Firea (foto: Victor Ponta/Facebook)

In acelasi timp, Ponta a dat-o drept exemplu pe Carmen Dan, ministrul de Interne, care a fost prezenta sambata la birou.

„Ii fac recomandarea legala Doamnei Primar General Firea sa ia o pauza din propaganda politica de la televiziuni si sa isi faca datoria fata de cetatenii Bucurestiului conform fisei postului! Multumesc pentru colaborare!”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Recomandarea pentru Firea a venit in contrabalanta cu faptul ca ministrul de Interne, Carmen Dan, si ISU isi indeplinesc atributiile.

„In calitate de Secretar General al Guvernului am apreciat faptul ca (indiferent de politica) Ministrul de Interne Carmen Dan, Secretarul de Stat Raed Arafat si conducerea ISU se afla la birou si isi indeplinesc atributiile legale privind situatiile de urgenta!”, a mai mentionat noul SGG.

Firea: Dupa furtuna vine intotdeauna soarele!
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a postat, sambata seara, pe Facebook, mai multe fotografii cu florile din gradina, la care a adaugat mesajul: „Dupa furtuna, apare intotdeauna soarele”.

Peste 30 de copaci au fost rupti de furtuna sambata, avariind mai multe masini.

Iun 172017
 

SMS-ul pe care deputatii Opozitiei l-au primit azi de la Liviu Dragnea!!!

Predintele Camerei Deputatilor si seful PSD, Liviu Dragnea, trebuie sa fie cuprins de o disperare imensa din moment ce le-a expediat mesaje SMS si deputatilor opozitiei, in care ii informeaza despre programul de duminica al Parlamentului, cand ar trebui sa fie citita moţiunea de cenzura, si ii roaga sa fie prezenti.

Continutul textului a fost dezvaluit de deputatul USR de Neamt, Iulian Bulai, pe reteaua de socializare Facebook.

Totusi, surse guvernamentale anunta ca motiunea impotriva Guvernului Grindeanu nu ar putea fi citita duminica in Parlament, pentru simplul fapt ca nu e inregistrata la Guvern, iar Registratura este inchisa pe timpul weekend-ului.