Dec 032016
 

In Republica Moldova s-a dovedit ca pescuitul ideal nu se face cu undita, crasnicul, navodul sau volocul ci cu….masina. Un grup de pescari basarabeni au scos dintr-un rau un automobil de teren care spre surprinderea (placuta) a tuturor era plin ochi cu… pești vii.

masina pesti rasu moldova

Un automobil scos dintr-un rau, s-a dovedit a fi plin cu pesti

Se pare ca este vorba de somn, un peste care traieste frecvent prin balti, lacuri, pe cursul inferior al fluviilor mai mari, ca și la gura lor de varsare in Marea Neagra. Somnul prefera locurile adanci cu mal si ape tulburi.

Imaginile video stau marturie pentru fericitul eveniment care se suspecteaza ca ar fi avut loc pe raul Nistru, dar deocamdata nu se cunoaste cu exactitate locatia.

Nu se cunoaște nici cand s-a petrecut această descoperire, dar e foarte clar ca e vorba de Republica Moldova, fiindca personajele filmuletului vorbesc in limba romana cu accent moldovenesc.

Inregistrarea a fost postata vineri pe reteaua de socializare Facebook si a acumulat mai mult de 11 milioane de vizualizari si peste 250 de mii de share in doar o singura zi.

Video: Autoturism plin cu pesti scos dintr-un rau din Moldova

Dec 022016
 

Cristina Parhomenco, elevă în clasa a 8-a la gimnaziul din Strășeni, a fost găsită moartă pe 30 noiembrie, într-o clădire părăsită din localitate (vezi VIDEO mai jos). Patru adolescenți cu varstele de 13, 15, 16 si 17 ani și-au recunoscut vina, doi fiind deja arestati in timp ce alți doi se află în stare de libertate.

Cristina Parhomenco

Cristina Parhomenco (foto: Facebook)

Detaliile cazului in care si-a pierdut viata Cristina Parhomenco: Patru minori au fost implicati în comiterea crimei din Straseni. Doi dintre ei cu varstele de 15 ani si respectiv 16 ani au fost retinuti de autoritati. Cel mai mic dintre bănuiți, un băiat de 13 ani, nu a putut fi arestat din cauza ca nu indeplinea conditia vârstei, dar își recunoaște vinovăția. Cel de-al patrulea suspect ar fi fugit în România deoarece, potrivit politiei, el ar urma studiile acolo. Minorii vor fi supuși unui control psihiatric. Cei doi minori retinuti au povestit ce s-a întâmplat vinerea trecută în clădirea părăsită unde a fost descoperit corpul neînsuflețit al Cristinei. Potrivit declaratiilor lor, cei patru au bătut victima până când aceasta și-a pierdut conștiința. Apoi au acoperit-o cu materiale de construcții și au plecat de la locul crimei.

In urmatoarea perioada, se asteapta rezultatele expertizei medico-legale care vor concluziona asupra cauzei oficiale a morții minorei. Tatăl Cristinei, era separat de mama acesteia, după divorț el stabilindu-se la Moscova. Potrivit rudelor, el urmează să revină în Republica Moldova pentru înmormântarea fetei.

Filmul crimei descris de procuratura:
„Vineri seara, au servit băuturi alcoolice în parcul din Strășeni, ulterior, s-au deplasat la casa nefinisată unde a fost depistat cadavrul fetiței”, a declarat procurorul Alexandru Raţă.

Fata decedată s-a certat cu unul dintre cei patru băieţi. Este vorba de tânărul care se presupune ca era prietenul Cristinei. Apoi bănuiţii ar fi început să o bată.

„Şi respectiv au snopit-o în bătăi până la moarte, cu diferite obiecte care erau acolo, scânduri, bucăți de cărămidă. Toți acești băieți au fost la evidența poliției, au mai fost implicați în alte acțiuni ilegale, cum ar fi furturi, alte acțiuni, să zicem, implicați în contravenție”, a mai spus procurorul.

„Fata s-a stins vineri seara, pe 25 noiembrie, in urma loviturilor puternice la cap. Primele resultate arata ca minora a fost lovita in cap, de nenumarate ori, cu un obiect greu, iar in urma ranilor a murit.”

Anchetatorii analizează și probabilitatea unui viol, avand in vedere ca victima a fost găsită dezbrăcată.

Despre Cristina Parhomenco:
Psihologul Liceului „Mihai Viteazu” din Străşeni, Viorica Oanţa, unde îsi făcea studiile victima, a declarat pentru IPN că minora era sârguitoare şi nu dădea semne de depresie. Anterior aceasta a absentat câteva zile pentru că ar fi avut conflicte în familie. Părinţii fetei au divorţat şi psihologul presupune că ar fi existat un conflict cu mama, care se descurca mai greu având două minore la întreţinere. Despre relaţiile cu colegii, psihologul a spus că fata nu avea prieteni în clasă şi era mai apropiată de colegii cu vârste mai mari, noteaza Adevarul.ro.

Jaf la Banca din Straseni: Psibila legatura cu omorul?
Interesant este faptul ca omorul din Straseni pare sa aiba legatura cu o alta actiune criminala comisa in localitate in aceeasi perioada. Procurorii afirmă că fostul iubit al Cristinei ar fi prieten cu autorul jafului comis acum o săptămână asupra unei bănci din Strășeni.

Video: Politistii la locul crimei din Straseni

Dec 022016
 

Crima Straseni: Cristina Parhomenco, o adolescentă în vârstă de 14 ani din Străşeni, a dispărut vinerea trecută, iar în data de 30 noiembrie a fost găsită moartă într-o clădire părăsită din localitate.

cristina parhomenco

Cristina Parhomenco, tanara ucisa la Straseni (foto: Facebook/Unimedia)

De comiterea acestei crime, sunt invinuiti patru tineri cu vârstele cuprinse, între 13 şi 17 ani, printre care şi iubitul persoanei decedate.

Conform procurorilor, adolescenţii au admis ca au omorat-o pe Cristina şi au povestit cu lux de amănunte cum s-a desfasurat omorul.

Aceştia au consumat băuturi alcoolice în parcul din Strășeni, după care au plecat la o clădire aflată în construcţie, unde fata a şi fost ucisă cu bestialitate.

Doi minori cu varstele de 15 si 16 ani au fost dusi in arest pentru o perioada de 30 de zile. Cel mai mic dintre agresori, băiatul de 13 ani, nu este cercetat penal, din cauza vârstei sale. Iar cel mai mare bănuit, care a fugit în România, unde este elev, a fost dat în căutare internaţională. Procurorii cer instanţei să dicteze 30 de zile de arest în lipsa lui.

crima straseni casa parasita

Casa parasita unde a avut loc omorul din Straseni (foto: protv.md)

Crima Straseni: Reactiile autoritatilor moldovenesti.

Patru poliţişti au fost suspendaţi din funcţie, ca urmare a unei investigatii deschise de Ministerul Afacerilor Interne în cazul adolescentei găsite fără suflare casa părăsită din Străşeni.

Seful Inspectoratului General al Poliţiei, Alexandru Pânzari, a declarat ca este vorba despre şeful Inspectoratului de Poliţie Străşeni, şefii Poliţiei Criminale şi Ordine Publică, dar şi poliţistul de sector.

Suspendările vin la o zi după ce ministrul Afacerilor Interne a anunţat că va investiga dacă poliţia locală a intervenit sau nu la timp în acest caz.

„În cazul în care noi vom depista că a fost o inacţiune din partea poliţiei de la Străşeni. Şigur că noi vom veni cu acţiunile noastre. Pedepse dacă vom depista încălcări. Eu personal şi sunt sigur că şi conducerea Inspectoratului General de Poliţie nu tolerăm astfel de încălcări, dacă vor fi”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

Parlamentul gata sa introduca modificari legislative cu scopul prevenirii unor astfel de incidente.

Şeful legislativului Andrian Candu a declarat că Parlamentul este gata să examineze modificări ale legislaţiei pentru a evita astfel de cazuri tragice.

„Este un subiect foarte sensibil care are un impact în societate. Regret cele întâmplate şi condoleanţe familiei. Autorităţile de specialitate în special Ministerul de Interne şi Procuratura ar trebui să vină cu propuneri de modificare a legislaţiei acolo unde consideră ei că este cazul”, a declarat şeful Parlamentului.

Crima Straseni: Alte detalii despre omorul care a socat Republica Moldova puteti citi aici si aici.

Video: Autoritatile la locul omorului din Straseni

Dec 012016
 

Ziua Națională a României, 1 decembrie, a fost sarbatorita intyr-un mod spectaculos la Chișinău unde un tricolor lung de un kilometru a fost desfasurat pe străzile capitalei de către românii din Republica Moldova.

tricolor chisinau

1 km de unire la Chisinau (foto: independent.md)

Evenimentul a fost organizat de Asociația Obștească „Onoare, Demnitate și Patrie” și marchează împlinirea a 98 de ani de la Marea Unire din 1918.

Tricolorul a fost cusut timp de două luni și a fost adus din România. După aceasta sarbatoare, tricolorul uriaș va fi tăiat în bucăți a câte 10 metri și donat școlilor și liceelor din Republica Moldova, astfel încât, la 27 aprilie 2017, de Ziua Națională a Drapelului, fiecare instituție de învățământ să arboreze acest tricolor istoric.

La 1 decembrie 1918 s-a produs ultima etapă a Marii Uniri, când Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul s-au unit cu România.

Noi 282016
 

„Fraţi români, eu vă stimez, vă iubesc ca vecini, dar haideţi să ne respectăm ca două state independente, suverane. Veniţi voi la noi, noi la voi, dar nu cu idei unioniste. Imaginaţi-vă dacă ar apărea în România mişcări finanţate de Republica Moldova care ar spune «Haideţi să lichidăm România, să luăm jumătate de România înapoi şi să ajungem la harta cum a fost Moldova»!”, cam asa si-a inceput Igor Dodon retorica la adresa romanilor intr-un interviu pentru TVR Chisinau, desi este foarte putin probabil ca cineva sa-i creadă vorbele (vedeti VIDEO mai jos).

Igor Dodon TVR

Igor Dodon vrea sa-i pacaleasca pe romani cu Tratatul de Frontiera (foto: lse.ac.uk)

De asemenea, proaspătul presedinte moldovean, cel care insistă pe teoria că Moldova are o istorie mult mai veche decât România, a cerut demnitarilor de la Bucureşti să uite de atitudinea de fraţi mai mari şi să semneze Acordul de frontieră. „Dacă ne respectăm ca state, hai să semnăm Acordul de frontieră pe care nu a vrut nimeni să îl semneze de 25 de ani. România se laudă că prima a recunoscut independenţa Republicii Moldova. Vă mulţumim pentru acest lucru, dar de ce nu semnaţi Acordul de frontieră? Dacă ne stimăm reciproc ca state independente şi nu avem alte gânduri ascunse de lichidare a statalităţii Republicii Moldova“, a mai spus vicleanul Dodon.

Ce a uitat insă pro-rusul Igor Dodon? Pactul Ribbentrop-Molotov!
Însă, ceea ce nu spune preşedintele Republicii Moldova e că prin semnarea acestui acord de frontiera, România ar recunoaşte chiar graniţele stabilite prin marsavul Pact Ribbentrop-Molotov, din 1939, prin care Germania şi Uniunea Sovietică, – sau Hitler si Stalin-, s-au înţeles cu privire la anexarea de către URSS a Basarabiei, la acel moment parte a Regatului României. Astfel, România ar mai putea emite cu greu pretenţii în ceea ce priveşte unirea cu vecinii de peste Prut, fiind invocat argumentul istoric al desprinderii în urma ameninţării cu intervenţia armată de către sovietici.

Reactiile dure din Romania
Traian Băsescu: La o întâlnire organizată de PMP la Chişinău fostul presedinte roman a îndemnat la prudenţă din partea părţii române şi a cerut ignorarea acelor „ticăloşi care tot desfăşoară o propagandă spunând că România se pregăteşte să invadeze Republica Moldova“.

Titus Corlăţean, fost ministru de Externe: „Dacă are ceva de solicitat, Dodon ar face bine să meargă la Moscova şi să ceară retragerea trupelor de ocupaţie din Transnistria. În acest fel, poate să susţină integritatea teritorială a Republicii Moldova. Nu România este cea care staţionează trupe militare pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, ci Federaţia Rusă“.

Sursa: Adevarul.ro

Video: Igor Dodon TVR: Razboi declarat relatiilor moldo-romane

Noi 272016
 

Fostul președinte al Romaniei, Traian Basescu, s-a deplasat sambata la Chisinau unde a participat la un miting electoral organizat de partidul sau Miscarea Populara ca parte a campaniei pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie din Romania, scrie News.ro.

basescu dodon

Traian Basescu (foto: diez.md)

Basescu a facut efectiv baie de multime in capitala noii sale tari, fiind stiut ca liderul PMP a intrat recent in posesia pasaportului moldovenesc.

”La ora 09.28, prin punctul de frontieră Albiţa, am intrat în Republica Moldova, pentru prima dată şi ca cetăţean al acestei ţări. Altfel spus, am trecut frontiera din ţara mea în ţara mea”, scria Traian Băsescu, sâmbătă dimineaţa, pe pagina sa de Facebook.

Imediat ce a ajuns pe scena Filarmonicii din Chisinau, unde s-a desfasurat reuniunea, Basescu a spus: ”Azi dimineata am plecat din tara de la mine si am venit tot in tara la mine”.

In timpul discursului, acesta s-a declarat ferm convins ca Republica Moldova are un viitor prosper doar ca parte din Uniunea Europeana, impreuna cu România, noteaza Independent.md.

Basescu a avut chiar si un sfat pentru proaspatul presedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, care cu o zi inainte, in cadrul unui interviu pentru TVR, a sucit-o cu 180 de grade spunand nu va denunta Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana si ca „cetatenii trebuie sa hotarasca daca vor sa mearga spre Est sau spre Vest”.

Bine-nteles ca Traian Basescu nu s-a putut abtine de la a-i da un sfat lui Dodon intr-un cadru amuzant: „Am luat nota de declaratia facuta de domnul Dodon. Si-a mai diminuat elanul spre Uniunea Vamala. Spune ca va intreba poporul, daca sa mearga spre Est sau spre Vest. Iar eu îi dau un sfat, de aici de la Chisinau: nu mai pierde vremea, ia-o spre Vest, ca aceasta este directia.”.

Intre timp, Dodon, care-si simte „statalitatea” amenintata si ar incerca cu orice pret sa-l lase pe Basescu fara cetatenia moldoveneasca, a venit cu o reactie specifica oricarui conducator orgolios si lipsit de experienta: „Nu am nevoie de sfaturile dansului”. In schimb fostul sef de stat roman i-a reamintit ca „trebuie să recunosca si el [Dodon] ca eu [Traian] sunt unul care a fost presedinte zece ani, el inca e stagiar, asa ca-i bine sa-mi asculte sfaturile”.

VIDEO: Traian Basescu pentru Igor Dodon: Nu mai pierde vremea, ia-o spre Vest

Noi 052016
 

Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a decis ca creasca numarul de buletine destinate sectiilor de vot din afara tarii pentru turul II al alegerilor prezidentiale din 13 noiembrie 2016.

Tirajul buletinelor de vot va fi majorat pana la 3000 exemplare, cantitatea maxima stabilita de codul electoral. De asemenea, va fi suplimentat numarul membrilor birourilor electorale pana la plafonul maxim stabilit de lege, 11 membri.

Aceste masuri au fost luate de catre membrii CEC si reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe, iar deciziile au fost motivate de faptul ca in turul I al scrutinului preziddential s-au format cozi la diferite sectii de votare din strainatate.

Turul doi de scrutin al alegerilor prezidentiale moldovenesti va avea loc pe duminica, 13 noiembrie.

Noi 052016
 

Alegeri Prezidentiale Moldova 2016:
Cei doi candidati la presedintia Republicii Moldova, Maia Sandu si Igor Dodon, s-au „razboit” in prima dezbatere televizata dinaintea turului doi al alegerilor prezidentiale din 13 noiembrie 2016.

igor dodon maia sandu

Igor dodon si Maia Sandu (foto: romaniatv.net)

Confruntarea a fost destul de echilibrata, reprezentanta Partidului Acțiune și Solidaritate dominand inceputul emisiunii in timp ce liderul socialistilor atribuindu-si finalul ei.

Conform concluziilor celor de la Independent.md, dezbaterea a fost destul de modesta, cu 2 candidati care au fost mai mult preocupati sa se acuze reciproc si sa se dezica de „molima” natiunii, Vladimir „Vlad” Plahotniuc, in loc sa se focalizeze pe principalele aspecte de maxim interes pentru tara. De altfel, cele mai des folosite cuvinte au fost „Plahotniuc” si „minciuna”, ambii pretendenti la cea mai inalta functie in stat acuzându-se de relații cu oligarhul si ca ar minti.

Un invingator clar nu a parut sa existe, dar pentru a va forma o parere obiectiva proprie, atunci urmariti debaterea in imaginile video de mai jos.

Video: Maia Sandu Vs Igor Dodon, Emisiune Integrala, Alegeri Prezidentiale 2016

Noi 042016
 

Igor Dodon reprezinta o adevarata amenintare la adresa Republicii Moldova, rusofonul fiind in stare sa trimita tara inapoi in „nostalgica” era comunista.

Dodon i-a pus gand rau si fostului presedinte roman Traian Basescu, care a depus joi impreuna cu sotia, juramantul de obtinere a cetateniei moldovenesti. Basescu ar putea sa se bucure de noul pasaport doar vreo 2 saptamani, din cauza ca socialistul asa-zis moldovean ameninta ca o sa-i retraga cetatenia imediat ce va fi ales presedinte.

igor dodon

Dodon suparat ca Basescu are pasaport moldovenesc

In timpul unei dezbateri televizate in care se confrunta cu contracandidata sa, Maia Sandu, Igor Dodon a declarat vehenment ca daca va deveni presedinte, îi va retrage cetatenia lui Basescu.

„Domnule Băsescu, profitați acum. După 13 nu veți mai avea cetățenie! Eu susțin statalitatea Republicii Moldova. Pregătiți-vă domnule Traian Băsescu, după 14 noiembrie veți pierde cetățenia pe care nu o meritați”, a declarand Igor Dodon, dupa care a schimbat-o pe o retorica impaciuitoare ce ne aminteste de vitelul ce suge de la doua vaci.

„Noi trebuie să avem relații bune cu toți. Noi nu trebuie să renunțăm la regimul de vize. Președintele Dodon va fi un echilibru între est și vest. Poziția partidului însă rămâne de integrare euroasiatică. După 13 voi fi un președinte al tuturor”, a mai spus acesta.

Traian Basescu a marturisit ca nu a votat in primul tur al scrutinului prezidential moldovenesc din cauza ca Igor Dodon, candidatul PSRM la presedintia Republicii, a atacat la Curtea Constituţionala hotararea prin care actualul presedinte Nicolae Timofti i-a acordat cetatenia Republicii Moldova. „Acum s-a judecat şi s-a respins, aşa că, în turul doi, voi vota pentru Maia Sandu”, a afirmat Basescu, la o televiziune.

Fostul presedinte roman si sotia sa, Maria, au depus, joi, jurământul ca cetateni moldoveni, in cadrul unui eveniment ce a loc la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti.

Traian Băsescu si soţia sa, Maria Băsescu, au primit cetatenia moldoveneasca printr-un decret semnat pe 9 iunie de catre presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Noi 042016
 

Dezbaterile televizate dinaintea turului doi al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova ne arata ca prostia candidatilor nu poate atinge limite, acestia debitand tot felul de ineptii, doar doar vor mai creste un pic in sondaje. Este si cazul socialistului pro-rus Igor Dodon care si-a acuzat contracandidata pro-occidentala, Maia Sandu, ca ar fi responsabila pentru 400 de situatii de sinucidere si tentative de suicid in randul tinerilor, pentru ca in perioada cat a fost ministru al Educatiei, a ordonat montarea de camere de supraveghere video la examenele de bacalaureat. Asta cu siguranta a fost probabil perla zilei!!!

igor dodon

Igor Dodon (foto: rasputin.md)

„In perioada cat Maia Sandu a fost Ministru al Educatiei, in premiera, in anii 2012-2015 au fost inregistrate peste 400 de cazuri de suicid si tentative de suicid la copii. Acesta este rezultatul reformelor”, a declarat Igor Dodon in cadrul unei dezbateri de la Pro TV Chisinau.

Psihologul Liuba Ceban, fondatorul liniei verzi Antisuicid, incearca sa-i explice lui Dodon ca de fapt sinuciderile sunt cauzate mai degraba de conditiile sociale precare cu care se confrunda Moldova si-l acuza pe liderul socialist ca e habarnist si foloseste in scopuri electorale cifre si argumente dubioase in privinta suicidului printre copii.

„…As vrea sa ma adresez public catre Igor Dodon si simpatizantii acestuia. Declaratia ca 400 de persoane au decedat prin suicid din cauza camerelor care sunt instalate la examenele de bacalaureat, are cel putin doua erori grave: 1 Statistic in rezultatul suicidului decedeaza anual pana la 30 de copii. Este o cifra mare. O viata de copil este deja mult. Majorarea intentionata a cifrei suicidelor are ca efect majorarea de facto a numarului acestora, ca urmare a efectului Werter. Va rog sa-mi oferiti sursele de unde v-ati documentat. Eu cunosc alte date furnizate de Biroul National de Statistica. 2 Factorul psihologic. Nimeni nu se sinucide doar dintr-o singura cauza!!! Cauza numarul unu este un motiv interior, cum ar fi perceptia de singuratate, boala psihica, boala fizica. Si in nici intr-un caz camerele video. Eu nu inteleg cum poti sa faci declaratii publice atat de iresponsabile si nepregatire pe un subiect atat de sensibil”, a scris pe contrul sau de Facebook Liuba Ceban.