West Nile in Romania: Temutul Virus a Mai Facut o Victima: 6 Morti si 65 de Infectati

Romania incepe sa fie cuprinsa de o stare de alerta din ce in ce mai ridicata dupa ce virusul West Nile a mai ucis o persoana ridicand numarul deceselor pe teritoriul tarii noastre la sase.

In consecinta, mai multe centre de transfuzie sanguina din tara au luat diferite masuri preventive menite sa reduca riscul de raspandire a virusului. Astfel, centrele au luat hotararea de a nu mai primi donatori ce provin din zonele in care s-a semnalat cazuri de infectie.

Virusul West Nile este raspandit de anumite femele de tantari (public domain)

Virusul West Nile este raspandit de anumite femele de tantari (public domain)

Ministerul Sanatatii a declarat ca va acorda atentie ridicata acestui fenomen si ca toti pacientii ce urmeaza sa fie supusi unor interventii chirurgicale vor fi verificati pentru a se preveni posibile contaminari. Aceste verificari vor conduce la o incetinire a muncii doctorilor chirurgi, dar nici o operatie nu va suferi amanari, au spus surse din cadrul ministerului sanatatii.

Din cei 65 de români ce au contractat virusul West Nile, 14 sunt din Bucuresti. De asemenea, alte 12 cazuri au fost descoperite la Braila. Pana acum, virusul si-a facut prezenta in 16 judete ale tarii.

Ce trebuie sa stiti despre febra si virusul West Nile!!!
Febra West Nile – Semne, Simptome, Raspandire:
Febra West Nile este o infectie cauzata de Virusul West Nile (WNV) ce este raspandit de o anumita specie de tantari. Aproximativ 80% din cei infectati cu acest virus prezinta putine semne sau chiar niciunul. In cazurile cu simptome, perioada de timp intre infectare si aparitia primelor semne este de obicei de la 2 la 15 zile. Simptomele pot include febra, dureri de cap, senzație de oboseala, dureri musculare, greata, pierderea poftei de mancare, varsaturi si eruptii cutanate.

Virusul West Nile (VWN) este transmis prin intermediul femelelor de tantari, care sunt vectorii principali ai virusului. Doar femelele se hranesc cu sange de la diferite tipuri de gazde vertebrate cum ar fi pasarile ce reprezinta principala gazda.

Tratament Infectie cu Virusul West Nile:
In prezent, nu exista nici un vaccin sau vreun tratament specific pentru infectia cu virusul West Nile. In cazurile severe, tratamentul implica spitalizare, fluide intravenoase, suport respirator, și prevenirea infectiilor secundare.

Preventie: Cea mai buna metoda de a diminua rata de infectie cu acest virus consta in efortul municipalitatilor si a persoanelor individuale de a reduce populatiile de tantari din zonele publice, comerciale si private prin eliminarea bazinelor permanente de apa unde se inmultesc de obicei tantarii, acestea fiind anvelope vechi, galesti, jgheaburi sau piscine neutilizate.

Persoanele fizice trebuie sa ia masuri de protectie personala pentru a evita sa fie muscate de tantarii infectati. Prin urmare este recomandata utilizarea de chimicale repulsive, de plase pentru ferestre, evitarea zonele unde tantarii sunt predispusi sa se adune, cum ar fi lmlastini si zone cu vegetatie bogata.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.