De ce iubesc pisicile si cainii scarpinatul pe cap?

De ce pisicile si cainii se topesc practic de bucurie atunci cand au parte de o scarpinatura „buna” pe cap din partea stapanului?

Raspunsul pare sa fie cumva diferit in cazul pisicilor decat cel al cainilor, desi ambele animale impartasesc cateva motive pentru care se scufundă intr-o fericire completa ori de cate ori li se maseaza capetele bloanoase.

Doi prieteni vechi
De exemplu, mangaierea unei pisici sau a unui caine pe cap ii confera animalului atentia pe care si-o dorea. Mai mult decat atat, este dificil pentru aceste animale sa-si linga capul sau sa-i atinga partea superioara cu labele.

Este o zona relativ inaccesibila pentru ele, iar in momentul in care le atingeti, le faceti practic o favoare.

Totusi, motivele pentru care pisicile si cainii adora un scarpitat bun pe teasta, par sa fie diferite. Pentru pisici, o atingere prietenoasă pe cap, obraji sau barbie ar putea sa le aminteasca de rutina lor de ingrijire, cand isi ling labele sau isi scarpina capul. Mangaierea pe cap ar putea sa-i reaminteasca unei pisici de mama sa, care ii lingea crestetul in perioada cand era doar un pui.

In ceea ce priveste cainii, nu toti se bucura atunci cand sunt atinsi pe cap. „Unora nu le place sa aiba capul mangaiat (sau sa vada o mana apropiindu-se de sus), din cauza ca poate parea a fi un gest dominant. De exemplu, este cunoscut faptul ca unii caini incearca sa-i domine pe ceilalti punandu-le labele pe crestet, si prin urmare pot percepe o mangaiere pe crestet din partea stapanului ca un gest dominant.

Cu toate acestea, marea majoritate a cainilor (mai ales atunci cand sunt apropiati de proprietarii lor), iubesc sa aiba capul si urechile atinse – ceea ce reprezinta un semn de afectiune, legatura sau atentie.

In general, cainii care care nu sunt familiarizati cu persoane straine, precum si cei care sunt pedepsiti des, au o reticenta atunci cand cineva incearca sa le ofere o atingere prietenoasa.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *