Porc mistret radioactiv identificat in Romania la granita cu Ucraina

Un porc mistret radioactiv a fost descoperit de Direcţia Sanitar Veterinară Suceava pe un domeniu de vânătoare care aparţine Romsilva. Mistretul era contaminat cu izotopi de Cesiu 134 si 137 cel mai probabil proveniti de la dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986.

porc mistret radioactiv
Porc mistret contaminat radioactiv gasit in Romania (foto: wikimedia)
Autoritatea sanitar veterinară și Direcţia Silvică Suceava analizează probe de pe suprafaţa solului, din apă şi din aer pentru a identifica sursa de radiaţii.

Animalul a fost găsit pe un fond de vânătoare al Romsilva, la aproximativ 10 kilometri de frontiera cu Ucraina. Acest fond de vânătoare este gestionat de ocolul silvic Breaza din judeţul Suceava.

Potrivit analizelior preliminare, nivelul a contaminare radioactivă a depăsit limitele normale, iar oficialii spun ca ar proveni de la Cernobîl, noteaza Digi24.

„Suntem la granița cu Ucraina, iar animalele pot tranzita cu usurinta granița. Se vor verifica probele din aer, apă și din sol pentru a elimina ipoteza de a fi din zona contaminată din România”, a declarat Octavian Anghel, director comercial Romsilva.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *