Rachiul de prune, bautura magica cu proprietati terapeutice, spun studiile
Americanii spun ca, atunci cand este consumata responsabil, traditionala tuica de pruna poate avea actiuni benefice asupra inimii si poate trata afectiuni ale stomacului si bilei.
Astfel se confirma vorbele batranilor care spun ca tratau bolile cu leacuri in care „picurau” si un pic de tuica de prune.
Totusi romanii trebuie si fie atenti si sa nu dea navala pe tuica cu pricina deoarece trebuie consumate cantitati moderate de pana la 30 de mililitri pe zi si doar astfel vor avea o sansa in a combate cu succes bolile de inima, de stomac si afectiunile la bila.
Explicatia medicala!
Savantii americani spun ca vindecarile miraculoase au la baza o enzima prezenta in mod normal in cactusul Karroll viridis enoae dar care a fost detectata in cantitati de 8 ori mai mari in tuica de prune. „Aceasta substanta are rolul de a reduce colesterolul ce se depune pe arterele ce transporta sangele spre inima si este gasita in mai multe de 100 de medicamente naturiste ce joaca un rol in prevenirea aterosclerozei si a infarctului miocardic. Consumul zilnic a 30 de ml de tuica de pruna poate inlocui cu succes aceste tratamente, la un pret mult mai scazut”, spune Marius Radu, cercetator in cadrul Academiei Romane.
Intareste anemicii si combate constipatia
In schimb cercetatorii germani au gasit in tuica 6 tipuri de substante care alimenteaza celulele rosii ale sangelui si care cresc cu 120% viteza de dezvoltare a hemoglobinei. Desi tuica este bogata in fier, asta nu inseamna ca anemia se trateaza printr-o cura cu „suc de pruna”, fara a avea o alimentatie adecvata.
Un alt avantaj al tuicii slabe asupra organismului uman consta in ajustarea functiilor hepatice, datorita continutului de vitamine A, B, C, D1 si D2, nedegradabile termic si usor de asimilat. Bautura se recomanda in dischinzeii biliare, disfunctii ale ficatului provocate de o slaba irigare cu sange a acestuia sau chiar constipatie.
Maximizarea efectelor tuicii
Pentru a beneficia de efecte maxime, tuica este recomandata ca aperitiv cu 10-15 minute inainte de mesa de pranz (in nici un caz la micul-dejun!), deoarece favorizeaza absorbtia nutrientilor din alimente.
Romanii gresesc mereu cantitatea
Totusi doctorii romani evita sa discute prea mult despre avantajele alcoolului deoarece e foarte probabil ca romanii sa nu le inteleaga pe deplin. „Rachiul face parte din categoria bauturilor distilate, iar noi ne ferim sa le recomandam pe acestea. Aveam un profesor in facultate care era adeptul unei cantitati mici de tuica, inainte de masa, a la long, insa nu vad ce efecte ar avea o bautura care contine apa si extractul acela din pruna. Exista studii care spun ca alcoolul in cantitati mici scad probabilitatea de boli cardiovasculare, insa acestea sunt discutabile. In plus, perceptia oamenilor asupra cantitatii este diferita”, este de parere nutritionistul Corina Zugravu.
„Am vazut atatea cazuri de hepatita, ciroze, chiar nu pot sa vorbesc despre alcool ca medicament”, adauga nutritionistul Lygia Alexandrescu. Sursa: Doctorul Zilei
Intradevar, este un medicament foarte bun pentru imunitate! Pe langa faptul ca trateaza multe afectiuni, te fereste de foarte multe boli. Bunicul meu bea zilnic cate un paharel inainte de masa de pranz si nu a fost niciodata bolnav.