Cristian Ghinea explică de ce „MCV e benefic României și trebuie păstrat”

Intr-o postare detaliata pe Facebook, deputatul USR Cristian Ghinea face o introducere in culisele MCV-ului si incearca sa explice de ce mecanismul de cooperare si verificare este de fapt benefic Romaniei si prin urmare trebuie pastrat (cel probabil temporar pana la o stabilizare a sistemului judiciar).

Eficienta MCV (foto: facebook)

„Amintiri din altă epocă
Azi este ziua cu raportul MCV.
Asta îmi aduce aminte de lupta de tranșee pe care am purtat-o pe marginea MCV, pentru a transmite spre Europa și alt mesaj decât cel transmis (aproape) unanim de politicienii români: MCV merită păstrat.

Se spunea atunci că România acceptase MCV doar pentru trei ani după aderare. Iată deci că în 2010, mare tevatură mare, Băsescu și PSD își dădeau mâna să zbiere cât de ticălos este MCV pentru România. Un efort considerabil diplomatic al statului român pentru a cere încetarea MCV. Tot statul român aliniat cuminte cu mesajul anti-MCV.

Am decis atunci împreună cu Laura Ștefan că trebuie să se audă și vocea noastră. Așa a pornit un proiect desfășurat pe multe luni, care în esență a fost un efort de contra-lobby: am vrut să transmitem Europei că există o parte a societății românești pentru care MCV este important și benefic.

Raportul din link (care explică ce este cu MCV și ia toate condițiile de acolo la puricat) este raportul final pe baza căruia am organizat o serie de conferințe la Parlamentul European și întâlniri cu Comisia Europeană. Am făcut un sondaj-expert cu zeci de jurnaliști și ONG-iști din România și opinia larg majoritară a fost că MCV e benefic României și trebuie păstrat. Acest mesaj am transmis apoi la Bruxelles. Cu ideea din titlu: MCV funcționează, merită păstrat.

?Raportul complet, aici >> http://bit.ly/2B2ZpY7

Băsescu a fost furios, MAE ne-a acuzat de trădare. Multe discuții triste cu diplomați tineri, europenizați, care își făceau jobul și considerau că nu e treaba lor care sunt efectele din sistemul juridic. Ba chiar discuții triste cu români din Bruxelles care cumpăraseră argumentul că ”MCV ne face de râs, oricum nu se schimbă nimic, trebuie să înceteze”.

Totuși, în societatea civilă din România, opinia era covârșitor alta și asta am arătat permanent, în multe evenimente și publice și cu ușile închise: societatea civilă interesată de rule of law în România dorește continuarea MCV, indiferent ce spune șeful statului, MAE, și PSD.

Cum zice motto-ul pe care l-am ales pentru Centrul Roman de Politici Europene – CRPE: ”A fi patriot înseamnă să ții mereu cu țara ta și cu guvernul ei doar atunci când merită”. Nu e al meu, al lui Mark Twain.

Ce era atunci vocea unor organizații civice e acum o voce politică puternică prin USR. Partidul care a avut curaj în programul de guvernare din 2016 să spună clar că MCV trebuie să continue. Partidul #1milionFărăPenali.

Asta a fost altă spirală a tăcerii ruptă de USR, ca și spirala tăcerii pro-CpF. Politicienii români nu gândeau că poți să spui clar în piața publică: MCV e benefic pentru România și trebuie păstrat. Ei erau în narativul: cine apără MCV e trădător. E greu de imaginat astăzi, dar așa era atunci. Unii au recunoscut cu jumătate de gură că au fost proști când a venit USL la putere și s-a pus pe demolat. Alții nici acum. Așa cum e greu de imaginat azi când Dragnea merge mult mai departe decât au îndrăznit Ponta și Antonescu, cum era să fim lipsiți de această asigurare care este MCV.

Sunt mândru de ce am făcut atunci. 2010 a fost anul crucial pentru că era n+3 de la aderare, mulți decidenți de la Bruxelles erau gata să accepte narativul Băsescu-PSD. Vocea noastră a fost atunci puternică. Acum e și mai puternică.

P.S.
Paralel cu eforturile pro-MCV am desfășurat advocacy pentru un mecanism pan-european anticorupție, propus de europarlamentarul Monica Macovei. A fost acceptat, dar într-o variantă mult diluată. Una dintre prioritățile mele ca europarlamentar va fi reluarea discuției și întărirea acestui mecanism. Abia atunci MCV ar deveni redundant. Și România, ca stat, așa ar fi trebuit să acționeze de la bun început: îndeplinim condițiile din MCV ȘI propunem un mecanism pan-european. Doar acest tango are logică.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.